Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε ένα φυτό φιδιού

Πόσο συχνά να ποτίζετε ένα φυτό φιδιού

Το φυτό φιδιού (Dracaena trifasciata) είναι εγγενές στις τροπικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Το φυτό είναι επίσης γνωστό ως η γλώσσα της πεθεράς και από το προηγούμενο γένος του, Sansevieria. Τα φυτά φιδιού είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου επειδή αναπτύσσονται αιωνίως, είναι εύκολο να τα φροντίσετε και σύμφωνα με τη φιλοσοφία του φενγκ σούι, προστατεύουν την καλή ενέργεια ενός τόπου.

Τα φυτά φιδιού είναι εύκολο να τα φροντίσετε γιατί αναπτύσσονται καλά σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε ένα φυτό φιδιού

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε ένα φυτό φιδιού

Θα πρέπει να ποτίζετε ένα φυτό φιδιού μία φορά κάθε 10 έως 14 ημέρες ή όταν τα πάνω από 2 έως 3 ίντσες του χώματος της γλάστρας είναι στεγνά. Με καλή φροντίδα, φυτά φιδιού παράγουν ενεργό ανάπτυξη. Ωστόσο, το φυτό προτιμά την παραμέληση από το πολύ νερό.

Φυτά όπως Sansevieria επιβιώνουν περιστασιακά ποτίσματα με μεγάλες περιόδους ξηρασίας παράγοντας αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την οξείδωση στα στρεσαρισμένα φυτά εξουδετερώνοντας τα μόρια που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS).

Τα φυτά παράγουν πολλά ROS ως απόκριση στρες σε χαμηλά επίπεδα νερού. Τα ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά επιβιώνουν από την ξηρασία γιατί οι πολυφαινόλες σταματούν την οξείδωση που καταστρέφει τα κύτταρα.

Συνθήκες που επηρεάζουν τη συχνότητα ποτίσματος των φυτών φιδιών

Παρά την ευκολία φροντίδας του φυτού φιδιού, το φυτό εξακολουθεί να αντιδρά στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι συνθήκες που επηρεάζουν το πρόγραμμα ποτίσματος περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, το έδαφος, το μέγεθος του Sansevieria, και το μέγεθος της κατσαρόλας. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η υγρασία χαμηλή, τα φυτά του φιδιού στεγνώνουν πιο γρήγορα και χρειάζονται πιο συχνά πότισμα. Κατά τους κρύους, υγρούς μήνες, τα φυτά εξοικονομούν νερό και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, απαιτώντας λιγότερο συχνό πότισμα.

Τα φυτά φιδιού χρειάζονται ελεύθερο έδαφος αποστράγγισης και πρέπει να φυτεύονται σε μέρη που δεν έχουν στάσιμο νερό ή σε γλάστρες που έχουν τρύπες αποστράγγισης.

Θερμοκρασία

Τα φυτά φιδιών ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 55 και 85°F. Η ζέστη και το κρύο επηρεάζουν το πόσο γρήγορα στεγνώνει το έδαφος του φυτού και πόσο συχνά το φυτό φιδιού χρειάζεται νερό. Το έδαφος στεγνώνει πιο γρήγορα και χρειάζεται περισσότερο νερό σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ποτίστε το φυτό φιδιού πιο συχνά το καλοκαίρι, έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ποτίστε μια φορά κάθε έναν με δύο μήνες το χειμώνα.

Υγρασία

ο το καλύτερο επίπεδο υγρασίας για τα φυτά φιδιού είναι μεταξύ 50% και 70%. Η υγρασία στον αέρα επηρεάζει το πόσο γρήγορα ένα φυτό στεγνώνει και πόσο συχνά χρειάζεται νερό. Η υψηλή υγρασία βοηθά το φυτό φιδιού να διατηρεί το νερό χωρίς να στεγνώνει.

Τα φυτά φιδιού απαιτούν πιο συχνό πότισμα κατά τους ξηρούς μήνες από ό,τι κατά τη διάρκεια των βροχών. Ποτίστε το φυτό φιδιού μία φορά κάθε έναν έως δύο μήνες κατά τη διάρκεια βροχερών, υγρών μηνών όπως την άνοιξη και αυξήστε το πότισμα σε τόσο συχνό όσο τέσσερις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.

Διαβάστε περισσότερα  Luxury on the Waves: Ένας οδηγός ναύλωσης γιοτ στην Κέρκυρα

Εδαφος

Η αποστράγγιση επηρεάζει το πόσο γρήγορα το φυτό φιδιού ξεμένει από νερό και χρειάζεται πότισμα. Τα φυτά φιδιών ευδοκιμούν σε εδάφη ελεύθερης αποστράγγισης. Χρησιμοποιήστε χοντρό χώμα, όπως μείγμα κάκτων, που περιέχει ελαφρόπετρα, χαλίκι, άμμο ή περλίτη.

Προσθέστε ένα στρώμα από βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας του φυτού φιδιού ή φυτέψτε το φυτό φιδιού σε παρτέρια χωρίς πάτο, σε περιοχές χωρίς λιμνάζοντα νερά και μακριά από εκτοξευτήρες που τρέχουν συχνά. Αποφύγετε το αργιλώδες έδαφος, το οποίο συγκρατεί νερό και μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών και σήψη των φύλλων.

Μέγεθος Sansevieria

Sansevieria Το μέγεθος επηρεάζει πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεται το φυτό. Τα μικρά φυτά φιδιού τείνουν να χρειάζονται λιγότερο νερό από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα. Το νερόφιδο φυτεύει πιο συχνά καθώς γερνούν και μεγαλώνουν.

Μέγεθος δοχείου

Το μέγεθος και ο τύπος της γλάστρας του φυτού φιδιού επηρεάζουν το πόσο γρήγορα στεγνώνει το έδαφος και ποιες είναι οι ανάγκες του φυτού φιδιού σε πότισμα. Αυτά τα φυτά προτιμούν μικρές γλάστρες που περιορίζουν τη ρίζα και στραγγίζουν καλά.

Επιλέξτε ένα πορώδες, τερακότα ή πήλινο δοχείο με πολλές τρύπες στο κάτω μέρος για υψηλή αποστράγγιση που είναι καλό για ζεστά και υγρά κλίματα. Επιλέξτε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης και κατασκευασμένη από λιγότερο πορώδες υλικό, όπως κεραμικό, τζάμι ή σκυρόδεμα, για την καλλιέργεια φυτών φιδιών σε δροσερά και ξηρά κλίματα.

Πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά φιδιών;

Πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά φιδιών;

Τα φυτά φιδιού χρειάζονται περίπου 2 έως 3 ίντσες νερό κάθε φορά που ποτίζονται. Βάλτε το δάχτυλό σας στην κορυφή 2 έως 3 ίντσες του εδάφους του φυτού κάθε δύο μέρες και ποτίστε όταν το χώμα στεγνώσει. Αποφύγετε να ποτίζετε τα φύλλα του φυτού φιδιού και βεβαιωθείτε ότι το φυτό φιδιού δεν κάθεται σε στάσιμο νερό, για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών και τη σήψη των φύλλων. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ποτίσετε τα φυτά φιδιού.

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε ένα φυτό φιδιού είναι να ρίξετε νερό γύρω από τις εσωτερικές άκρες της γλάστρας, αποφεύγοντας να ποτίζετε τα φύλλα. Εάν η γλάστρα έχει πιατάκι αποστράγγισης ή πιατάκι φυτών, αφήστε τη γλάστρα να στραγγίσει καλά στο νεροχύτη για μερικές ώρες πριν την επανατοποθετήσετε στο σκεύος ή αδειάστε τη λεκάνη αποστράγγισης λίγες ώρες μετά το πότισμα του φυτού φιδιού.

Αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να ποτιστούν με βυθό. Ποτίστε το κάτω μέρος βάζοντας το φυτό φιδιού σε μια μπανιέρα ή ρηχό πιάτο γεμάτο με 1 ίντσα νερό.

Πώς να καταλάβετε εάν το φυτό της πεθεράς σας είναι πάνω ή υποβρύχιο

Το πρόγραμμα ποτίσματος ενός φυτού πεθερικής γλώσσας είναι ανεπαρκές εάν το φυτό φίδι παρουσιάζει σημάδια κακής υγείας, όπως πεσμένα, ξηρά και κίτρινα ή καφέ φύλλα. Τα κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι σύμπτωμα είτε υπερβολικού ποτίσματος είτε υποποτίσματος. Διακρίνετε ένα υπερποτισμένο φυτό φιδιού από ένα υποβρύχιο εξετάζοντας την υφή των φύλλων.

Διαβάστε περισσότερα  Το Kach, TwoMonkeys Travel γιορτάζει την Ημέρα του Νέλσον Μαντέλα το 2023 με την πρεσβεία της Νότιας Αφρικής, Μανίλα, την τελευταία 18η Ιουλίου

Οι ενδείξεις ότι ένα φυτό φιδιού υπερποτίζεται περιλαμβάνουν πεσμένα φύλλα, κίτρινα φύλλα και στάσιμο νερό στις βάσεις των φύλλων ή γύρω από το φυτό. Τα φυτά φιδιού μπορούν να υπερποτιστούν όταν λαμβάνουν πάρα πολύ νερό ταυτόχρονα, ποτίζονται πολύ συχνά ή ζουν σε περιβάλλοντα που είναι πολύ υγρά.

Το φυτό φιδιού υποβρύχεται εάν το έδαφος είναι εξαιρετικά ξηρό και εάν οι ρίζες είναι εύθραυστες και τα φύλλα είναι ζαρωμένα, τραγανά στην αφή, με στίγματα με καφέ ή κίτρινο χρώμα ή κατσαρά. Ένα φυτό μπορεί να υποβρυχτεί με το να μην λαμβάνει αρκετό νερό κάθε φορά ή με το να περνά πολύ καιρό μεταξύ των ποτισμών. Τα εξαιρετικά υποβρύχια φυτά φιδιών μπορεί να λυγίσουν, να κουτσάνε και σύντομα να πεθάνουν.

Αποτρέψτε περαιτέρω ζημιές σε υποβρύχια και υπερποτισμένα φυτά πεθερικής γλώσσας κόβοντας ολόκληρα φύλλα που έχουν καταστραφεί, βελτιώνοντας το μείγμα εδάφους, τοποθετώντας τη γλάστρα σε κατάλληλο περιβάλλον και ξεκινώντας ένα καλό πρόγραμμα ποτίσματος.

Πρόσθετες συμβουλές για το πόσο συχνά ποτίζετε ένα φυτό φιδιού

Πρόσθετες συμβουλές για το πόσο συχνά ποτίζετε ένα φυτό φιδιού

Το φυτό φιδιού είναι ένα ανθεκτικό είδος που ευδοκιμεί με τη σωστή φροντίδα. Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας ενός φυτού φιδιού.

Sansevieria Σου αρέσει να στεγνώνει στο μεταξύ ποτίσματος

ο Sansevieria του αρέσει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Το φυτό είναι εγγενές σε ξηρές περιοχές που δέχονται περιστασιακά έντονες βροχοπτώσεις, επομένως σε εσωτερικούς χώρους, αυτό το φυτό φιδιού θα πρέπει να αφεθεί να χάσει όλη την υγρασία του πριν λάβει περισσότερο νερό.

Δοκιμάστε ότι το χώμα του φυτού είναι στεγνό πριν ποτίσετε το φυτό φιδιού κολλώντας το δάχτυλό σας στο φυτόχωμα. Αναπτύξτε ένα καλό πρόγραμμα ποτίσματος δοκιμάζοντας την κορυφαία ξηρότητα του εδάφους και παρατηρώντας πόσο γρήγορα στεγνώνει κάθε μέρα, για μερικές ημέρες.

Καλύτερος τύπος νερού για φυτά φιδιών

Οι καλύτεροι τύποι νερού για τα φυτά φιδιών είναι το νερό της βροχής, το φιλτραρισμένο νερό και το αποχλωριωμένο νερό. Στη θέση του καθαρισμένου νερού, χρησιμοποιήστε νερό βρύσης που έχει καθίσει για τουλάχιστον 48 ώρες για να επιτρέψει τη διάχυση του χλωρίου, των φθορίων και άλλων χημικών ουσιών επεξεργασίας.

Καλή αποστράγγιση για φυτά φιδιού εσωτερικού χώρου

Η καλή αποστράγγιση για τα φυτά φιδιού εσωτερικού χώρου βοηθά το φυτό να αποφύγει τη ζημιά από το υπερβολικό πότισμα. Φυτέψτε φυτά φιδιού εσωτερικού χώρου σε χοντρό χώμα που δεν κρατάει νερό. Το μείγμα εδάφους κάκτου είναι μια καλή επιλογή.

Επιπλέον, προσθέστε ένα στρώμα από χαλίκι ή μικρές πέτρες στη βάση της γλάστρας του φυτού φιδιού και μην αφήνετε τη γλάστρα σε ένα σκεύος αποστράγγισης που έχει νερό μέσα.

Νερό Μόνο Χώμα, όχι Φύλλα

Ποτίστε μόνο το χώμα του φυτού φιδιού, όχι τα φύλλα, για να αποφύγετε τη σήψη των φύλλων. Τα φύλλα του φυτού φιδιού σχηματίζουν κύπελλα στις βάσεις τους που μπορεί να συγκρατούν το υπερβολικό νερό. Ρίξτε νερό γύρω από τις εσωτερικές άκρες της γλάστρας του φυτού όταν ποτίζετε και μην ρίχνετε νερό κοντά στη βάση του φυτού και μην ψεκάζετε το φυτό φιδιού ή τα φύλλα του.

Διαβάστε περισσότερα  Ενημέρωση λαχανόκηπου NE Texas Ιουνίου

Διόρθωση του προγράμματος ποτίσματος με δοκιμή του εδάφους του φυτού φιδιού

Διορθώστε το πρόγραμμα ποτίσματος του φυτού φιδιού όταν το φυτό εμφανίζει σημάδια υπερβολικού ποτίσματος ή υποπότισης, δοκιμάζοντας το χώμα του φυτού φιδιού με το δάχτυλό σας, σαν ανιχνευτής χώματος. Οι ανάγκες ενός φυτού φιδιού μπορούν να γίνουν κατανοητές διαβάζοντας την κατάσταση του περιβάλλοντος του φυτού.

Αναπτύξτε μια ρουτίνα για τον έλεγχο της ξηρότητας του εδάφους του φυτού φιδιού κάθε μέρα, ειδικά με νέα φυτά και κατά τις καιρικές αλλαγές. Τοποθετήστε το φυτό φιδιού σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει στις ανάγκες του και είναι κοντά σε έναν κοινό δρόμο κυκλοφορίας στο σπίτι. Για παράδειγμα, εντοπίστε το φυτό στη βάση των σκαλοπατιών ή σε ένα πέρασμα ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα. Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα του φυτού φιδιού κάθε μέρα.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών φιδιών

Αυτές είναι οι απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με το πώς να ποτίζετε τα φυτά φιδιών.

Πώς ξέρετε πότε το φυτό φιδιών σας χρειάζεται νερό;

Ξέρετε πότε το φυτό φιδιών σας χρειάζεται νερό όταν τα πάνω από 2 έως 3 ίντσες του εδάφους είναι στεγνά στην αφή. Ελέγχετε συχνά το έδαφος του φυτού φιδιού σας για να μάθετε πότε χρειάζεται νερό.

Πώς ξέρετε αν το φυτό σας φιδιού είναι υγιές;

Ξέρετε αν το φυτό σας φιδιού είναι υγιές εάν το φυτό βλαστάνει νέα φύλλα και ψηλώσει, οι ρίζες του είναι εύκαμπτες και τα φύλλα είναι δυνατά, όρθια, πράσινα, χωρίς κηλίδες και λεία. Η ενεργή ανάπτυξη των φυτών είναι το καλύτερο σημάδι ότι το φυτό φιδιών σας είναι χαρούμενο και υγιές.

Μπορείτε να ποτίσετε το φυτό φιδιών σας με νερό βρύσης;

Ναι, μπορείτε να ποτίζετε το φυτό φιδιών σας με νερό βρύσης που είναι αποχλωριωμένο ή που έχει καθίσει για 48 ώρες για να επιτρέψει στις χημικές ουσίες να διαλυθούν. Εάν δεν έχετε απεσταγμένο νερό ή νερό της βροχής, αφήστε το κανονικό νερό της βρύσης να καθίσει σε ένα μπολ ή μια γλάστρα στον πάγκο για 48 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε το φυτό φιδιών σας.

Πώς μπορείτε να κάνετε το φυτό φιδιού σας να μεγαλώσει πιο γρήγορα;

Μπορείτε να κάνετε το φυτό του φιδιού σας να αναπτυχθεί πιο γρήγορα διασφαλίζοντας ότι το περιβάλλον του είναι ιδανικό και προσθέτοντας λίπασμα. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό βρίσκεται σε καλά στραγγιζόμενη γλάστρα και ελεύθερο στραγγιζόμενο έδαφος, ότι το φυτό φιδιού λαμβάνει χαμηλό φωτισμό και βρίσκεται μακριά από ρεύματα και σε ήπιο κλίμα από 55 έως 85°F και υγρασία 50% έως 70%. Προσθέστε λίπασμα 10-10-10 ή 20-20-20 NPK ισχύος, οργανικό υγρό, κοκκώδες ή βραδείας αποδέσμευσης λίπασμα δύο φορές κάθε χρόνο κατά τους θερμότερους μήνες.