Τύποι μαρουλιού προς ανάπτυξη

Τα καλύτερα είδη μαρουλιού για καλλιέργεια

Το μαρούλι, ένα ετήσιο φυτό της οικογένειας των Asteraceae, καλλιεργείται συνήθως ως φυλλώδες λαχανικό. Αυτή η κατηγορία φυτών έχει συστάδες φύλλων, κοντό μίσχο και φτάνει τις 19 ίντσες σε ύψος. Το φυτό προτιμά τον δροσερό καιρό και διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη μαρουλιού, το καθένα μοναδικό σε γεύση, υφή, εμφάνιση, θρεπτικές ιδιότητες και αναπτυξιακές συνήθειες. Μερικά μαρούλια έχουν ψηλά κεφάλια και μαλακά, σκούρα πράσινα φύλλα, ενώ άλλα είναι χαλαρά σχηματισμένα, τραγανά και έχουν κόκκινα στίγματα, τσαλακωμένα φύλλα.

Τα μαρούλια είναι εύκολο να αναπτυχθούν, αρκεί να ποτίζονται τακτικά και να διατηρούνται σε κατάλληλο έδαφος και συνθήκες φωτός. Είδη που είναι αργά στο μπουλόνι, ανθεκτικά και γρήγορα αναπτυσσόμενα είναι ιδανικά για αρχάριους κηπουρούς.

Τύποι μαρουλιού για τον κήπο

Τύποι μαρουλιού προς ανάπτυξη

Ενώ κάθε μαρούλι είναι μοναδικό από μόνο του, τα περισσότερα μαρούλια εμπίπτουν σε πέντε διακριτές κατηγορίες – butterhead, loose-leaf, romaine, crisphead και στέλεχος – με βάση το μέγεθος του κεφαλιού, το σχήμα των φύλλων και τις συνήθειες ανάπτυξης και την υφή τους.

  • Μαρούλι με λυτά φύλλα: Τα είδη με χαλαρά φύλλα δεν έχουν σταθερό κεφάλι, έχουν φύλλα με χαλαρά ματσάκια και διατίθενται σε διάφορα χρώματα. Τα περισσότερα μαρούλια με χαλαρά φύλλα έχουν τρυφερή υφή και ελαφρώς γλυκιά, ήπια γεύση. Τα φύλλα μπορεί να είναι φαρδιά, κομψά, λεία ή τσαλακωμένα
  • Μαρούλι Romaine: Γνωστό και ως μαρούλι cos, το μαρούλι romaine έχει όρθιο κεφάλι, τραγανή υφή και σκούρα πράσινα, στενά φύλλα με εμφανή λευκά πλευρά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ποικιλίες μαρουλιού, τα μαρούλια romaine μπορούν συνήθως να ανεχθούν τον ζεστό καιρό
  • Τραγανό μαρούλι: Γνωστό και ως μαρούλι iceberg, το τραγανό μαρούλι είναι στρογγυλό και συμπαγές με πυκνό κεφάλι και σφιχτά συσκευασμένα φύλλα. Τα εξωτερικά φύλλα έχουν πράσινη απόχρωση, ενώ τα εσωτερικά είναι λευκά. Το τραγανό μαρούλι δεν έχει έντονη γεύση και στερείται θρεπτικής αξίας, αλλά εξακολουθεί να καλλιεργείται ευρέως για την τραγανή υφή του
  • Μαρούλι με βουτυράτο: Το μαρούλι Butterhead πήρε το όνομά του από τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση του. Το φυτό είναι φυλλώδες και μαλακό, με χαλαρά σχηματισμένο κεφάλι που μοιάζει με λάχανο
  • Στέλεχος μαρούλι: Γνωστό και ως μαρούλι σπαραγγιού, το μαρούλι μίσχου έχει ένα παχύ μίσχο με μικρά θαμνώδη φύλλα στην κορυφή. Το μαρούλι έχει γεύση ξηρού καρπού και είναι δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα, όπου συχνά γίνεται τουρσί και χρησιμοποιείται σε τηγανητές πατάτες

Διαφορετικοί τύποι μαρουλιών συχνά διασταυρώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν νέους τύπους. Αυτές οι συντήξεις μαρουλιού σπάνια ταιριάζουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία επειδή παρουσιάζουν έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών από τις μητρικές τους ποικιλίες.

Μαρούλι Νεβάδα

Μαρούλι Νεβάδα

Η Νεβάδα, μια υβριδική ποικιλία μαρουλιού, είναι έντονο πράσινο και έχει χαρακτηριστικά βολάν φύλλα που σχηματίζουν ένα πυκνό, βαρύ κεφάλι. Το μαρούλι της Νεβάδα είναι γνωστό για την ευκολία περιποίησης, την ανοχή στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την τραγανή υφή του.

Η Νεβάδα φτάνει τα 6 έως 12 ίντσες ύψος. Το μαρούλι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την παραγωγή μωρών, επειδή τα ανώριμα φύλλα είναι χαλαρά, τρυφερά και γλυκά. Το φυτό ωριμάζει μέσα σε 48 ημέρες.

Ταΐστε αυτή την ποικιλία τακτικά για να τη βοηθήσετε να αναπτύξει ένα πυκνό, συμπαγές κεφάλι. Οι σπόροι πρέπει να φυτευτούν σε απόσταση 12 ιντσών μεταξύ τους και το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και σε επίπεδο pH περίπου 6,0.

Νέο Μαρούλι Κόκκινη Φωτιά

Νέο Μαρούλι Κόκκινη Φωτιά

Αυτή η ποικιλία μαρουλιού με χαλαρά φύλλα πήρε το όνομά της από τα ζωηρά κόκκινα φύλλα της. Έχει μια τραγανή, ελαφρώς γλυκιά γεύση. Η νέα κόκκινη φωτιά είναι ιδανική για αρχάριους κηπουρούς επειδή έχει υψηλή αντοχή στα μπουλόνια, αντέχει καλά σε ζεστά κλίματα και μπορεί να αναπτυχθεί σε ηλιόλουστη ή μερική σκιά.

Διαβάστε περισσότερα  Τι είναι το φυτό Rosalea

Η νέα κόκκινη φωτιά φτάνει τα 12 ίντσες σε ύψος με εξάπλωση από 4 έως 19 ίντσες και προτιμά το υγρό έδαφος σε pH μεταξύ 5,8 και 7,0. Αν και είναι ανθεκτικό, αυτό το κόκκινο μαρούλι δεν αντέχει τον παγετό.

Salad Bowl Μαρούλι

Salad Bowl Μαρούλι

Το μπολ σαλάτας είναι ένα μαρούλι με φύλλα βελανιδιάς με αργό μπουλόνι που φτάνει τις 6 ίντσες σε ύψος. Το μαρούλι έχει τραγανή υφή, γλυκιά γεύση και τρυφερά, βαθιά λοβωμένα φύλλα που μοιάζουν με φύλλα βελανιδιάς. Το μαρούλι έχει συνήθως ανοιχτό πράσινο χρώμα, αν και υπάρχει μια κόκκινη ποικιλία. Η σαλατιέρα είναι μια Νικητής του All-America Selections (AAS)..

Το φυτό ωριμάζει μέσα σε 50 ημέρες και αναπτύσσεται καλά στον ήλιο. Σπέρνετε ποικιλίες σαλατιέρας μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου για συγκομιδή από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το υγρό, γόνιμο έδαφος με pH μεταξύ 6,5 και 7,5 είναι το ιδανικό.

Little Gem Μαρούλι

Little Gem Μαρούλι

Το μικρό πετράδι μαρούλι, γνωστό και ως mini romaine μαρούλι, παράγει πράσινα φύλλα που έχουν μια γλυκιά, ελαφρώς ξηρή γεύση και τσαλακωμένη υφή. Το κεφάλι είναι συμπαγές, επιμήκους σχήματος και περίπου 4 ίντσες σε διάμετρο. Διατίθεται επίσης μια ποικιλία από κόκκινο πολύτιμο μαρούλι και έχει παρόμοιο γευστικό προφίλ με το μικρό πετράδι μαρούλι.

Το μικρό διαμάντι είναι εύκολο να αναπτυχθεί και ωριμάζει γρήγορα. Επειδή αυτή η ποικιλία έχει ένα μικρό, ρηχό ριζικό σύστημα, αποτελεί μια υπέροχη προσθήκη σε δοχεία, κρεμαστά καλάθια ή κουτιά παραθύρων. Τοποθετήστε το φυτό στον ήλιο και ποτίστε το δύο φορές την εβδομάδα.

Lobjoits Green Martuce

Lobjoits Green Martuce

Το Lobjoits green είναι μια μεγάλη ποικιλία μαρουλιού, γνωστή για τα σκούρα πράσινα εξωτερικά φύλλα, το τραγανό, ανοιχτόχρωμο κεφάλι και την έντονη, γλυκιά γεύση. Αυτό το μαρούλι είναι συμπαγές και φτάνει σε ύψος έως και 10 ίντσες.

Αυτή η ποικιλία πρέπει να φυτευτεί σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο, ουδέτερο έδαφος κάτω από τον ήλιο. Σπέρνετε σε εξωτερικούς χώρους σε μικρές παρτίδες όλη την άνοιξη και το φθινόπωρο και διατηρείτε το έδαφος γύρω από κάθε φυτό υγρό. Το φυτό ωριμάζει μέσα σε 10 έως 14 εβδομάδες.

Μαρούλι Ιθάκης

Μαρούλι Ιθάκης

Η Ιθάκη, μια ποικιλία μαρουλιού iceberg, έχει πράσινα εξωτερικά φύλλα, καλά τυλιγμένο κεφάλι και τραγανή υφή. Σε πλήρη ωριμότητα, το μαρούλι Ιθάκης έχει μέγεθος κεφαλής περίπου 5 ίντσες και άπλωμα 12 ίντσες. Το φυτό αντέχει καλά τη μεταφύτευση και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κάψιμο των άκρων και τον αποχρωματισμό των πλευρών.

Η Ιθάκη έχει μια μακρά καλλιεργητική περίοδο και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστη έως μερική σκιά, σε θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 75°F. Τοποθετήστε τους σπόρους σε απόσταση τουλάχιστον 5 ιντσών μεταξύ τους και σπείρετε μετά τον τελευταίο παγετό. Ο υπερπληθυσμός αυτών των φυτών μπορεί να προκαλέσει στα φύλλα τους μια πικρή γεύση.

Μαρούλι Crispino

Μαρούλι Crispino

Το Crispino είναι μεσαίου μεγέθους τραγανό μαρούλι που χαρακτηρίζεται από τη σφιχτή, ομοιόμορφη κεφαλή, τα ανοιχτόπράσινα φύλλα και την ήπια αλλά ζουμερή γεύση του. Σε αντίθεση με πολλά άλλα μαρούλια, το Crispino δεν έχει πικρή επίγευση. Το μαρούλι ωριμάζει μέσα σε 50 έως 78 ημέρες.

Το Crispino τα πάει καλύτερα σε υγρό έδαφος με έξι ώρες φως την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η ποικιλία μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια σειρά συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων ζεστών, υγρών περιβαλλόντων και χαμηλών θερμοκρασιών. Με τον κατάλληλο εγκλιματισμό, το Crispino μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες έως και 20°F.

Διαβάστε περισσότερα  Αξιοποιήστε στο έπακρο τις διακοπές σας στο Μπαλί

Σκληρώστε το μαρούλι Crispino για μερικές ημέρες πριν το φυτέψετε σε δροσερό καιρό – μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση του μαρουλιού σε υπαίθριες συνθήκες για να ενισχύσετε τα πετσάκια στα φύλλα του. Προσθέστε ένα στρώμα κομπόστ για να διατηρήσετε το έδαφος υγρό.

Tom Thumb Martuce

Tom Thumb Martuce

Το μαρούλι Tom Thumb είναι μια μινιατούρα butterhead που είναι δημοφιλής στους κηπουρούς για το συμπαγές μέγεθος, την ομοιόμορφη ανάπτυξη και τη γλυκιά, βουτυρώδη γεύση του. Το μαρούλι έχει λαμπερά πράσινα, τσαλακωμένα φύλλα και αντέχει τον ελαφρύ παγετό. Ο αντίχειρας του Τομ είναι κατάλληλος για μικρούς κήπους, δοχεία και κουτιά παραθύρων.

Αυτή η ποικιλία είναι εύκολη στη φροντίδα και ευδοκιμεί σε πλήρη ήλιο έως μερική σκιά. Σπείρετε τον αντίχειρα Tom από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, με απόσταση μεταξύ των σπόρων 8 ίντσες.

Μαρούλι Βοστώνης

Μαρούλι Βοστώνης

Το Boston, ένα είδος μαρουλιού με βουτυρόκεφαλα, έχει μεγάλα εξωτερικά φύλλα που μοιάζουν με πέταλα που είναι λεία, ελαφρώς στριμωγμένα και τρυφερά. Τα κεντρικά φύλλα είναι σφιχτά τυλιγμένα και έχουν μια ωχροκίτρινη απόχρωση. Το μαρούλι της Βοστώνης συνήθως φτάνει τα 9 έως 12 ίντσες και έχει μια ήπια, ξηρή, γλυκιά γεύση.

Το μαρούλι της Βοστώνης θεωρείται ιδανικό λαχανικό για να καλλιεργηθεί στο σπίτι επειδή ανέχεται τον δροσερό καιρό, έχει ελάχιστες ανάγκες φροντίδας και μπορεί να επιβιώσει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που παλεύουν πολλά άλλα φυτά. Για καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης, φυτέψτε το μαρούλι Βοστώνης σε ηλιόλουστο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Μπιμπ Μαρούλι

Μπιμπ Μαρούλι

Το μαρούλι Bibb είναι μια δημοφιλής ποικιλία butterhead που μοιάζει με ανθισμένο τριαντάφυλλο. Τα κεφάλια είναι μικρά και τα φύλλα είναι λαμπερά πράσινα, τρυφερά και ελαφρώς γλυκά. Στην ωριμότητα, το μαρούλι Bibb φτάνει έως και 12 ίντσες σε ύψος.

Το μαρούλι Bibb μπορεί να αναπτυχθεί σε ζεστά κλίματα, αλλά θα πρέπει να φυτευτεί σε μερική σκιά για να αποφευχθεί η βιδοποίηση και ο μαρασμός του φυτού. Space Bibb μαρούλια σε απόσταση 10 έως 12 ιντσών μεταξύ τους.

Flashy βούτυρο δρυς μαρούλι

Flashy βούτυρο δρυς μαρούλι

Το flashy butter oak είναι ένα είδος βουτυροκεφαλής που φθάνει σε πλήρη ωρίμανση εντός 54 ημερών. Το μαρούλι έχει κεφάλι μεσαίου μεγέθους, βουτυρώδη υφή και ανοιχτοπράσινα φύλλα που μοιάζουν με δρυς με κόκκινα στίγματα. Η φανταχτερή βελανιδιά δεν είναι επιρρεπής στην πικρία, ακόμη και όταν καλλιεργείται σε ζεστό καιρό.

Το λαμπερό μαρούλι βελανιδιάς με βούτυρο είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μωρών ή να αφεθεί να ωριμάσει. Κρατήστε το μαρούλι σε ηλιόλουστη θέση και διαστήστε τους σπόρους σε απόσταση τουλάχιστον 6 ιντσών μεταξύ τους.

Το πιο εύκολο μαρούλι για καλλιέργεια

Τα μαρούλια με χαλαρά φύλλα είναι οι πιο εύκολες ποικιλίες μαρουλιού στην καλλιέργεια γιατί είναι ανεκτικά σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών, μπορούν να επιβιώσουν σε περιόδους παγετού, χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και οι σπόροι βλασταίνουν γρήγορα. Αυτές οι ποικιλίες ευδοκιμούν σε υπερυψωμένες σειρές, δοχεία, κουτιά παραθύρων, κρεμαστά καλάθια ή ζαρντινιέρες βεράντας.

Πώς να καλλιεργήσετε μαρούλι στον κήπο σας

Πώς να καλλιεργήσετε μαρούλι στον κήπο σας

Τα περισσότερα μαρούλια ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό, γεμάτο ήλιο και χαλαρό έδαφος. Διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού έχουν διαφορετικές ανάγκες σε υγρασία και λίπασμα. Παρακάτω, καλύπτουμε τις συμβουλές και τα κόλπα για την καλλιέργεια μαρουλιού στον κήπο σας.

Πότε να φυτέψετε

Το μαρούλι είναι συνηθισμένο στον δροσερό καιρό και πρέπει να φυτεύεται την άνοιξη ή ως φθινοπωρινή καλλιέργεια. Οι περισσότερες ποικιλίες μπορούν να ανεχθούν θερμοκρασίες έως και 45°F, αλλά τα μαρούλια αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 και 65°F. Είναι δυνατό να σπείρετε σπόρους μαρουλιού το χειμώνα, αρκεί να καλλιεργήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε ένα ζεστό, καλά φωτισμένο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα  Πολυτελείς αεροπορικές εμπειρίες για τις διακοπές σας στην Ασία

Φυτέψτε μαρούλι σε περιοχές που δέχονται πλήρες ηλιακό φως. Ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού, ιδιαίτερα τα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη, μπορούν να αναπτυχθούν ευχάριστα σε μερική σκιά. Ποτέ μην φυτεύετε μαρούλια σε προστατευμένες, σκοτεινές περιοχές που λαμβάνουν ελάχιστο φως και αποφεύγετε τις υγρές, υγρές περιοχές που δεν διαθέτουν κυκλοφορία αέρα.

Φροντίδα φυτών μαρουλιού

Το μαρούλι είναι ανθεκτικό φυτό, αλλά πρέπει να το φροντίζετε σωστά για να βγάλετε υγιή φύλλα.

Το μαρούλι ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 και 65°F και σε πλήρη ήλιο με τουλάχιστον έξι ώρες φωτός την ημέρα. Σε ιδιαίτερα ζεστό καιρό, το μαρούλι πρέπει να καλλιεργείται σε μερική σκιά για να αποφευχθεί το μπουλόνι. Το έδαφος πρέπει να είναι χαλαρό, να στραγγίζει καλά και να έχει επίπεδο pH από 6 έως 7,5. Προσθέστε οργανικό λίπασμα ή ένα πλούσιο σε άζωτο λίπασμα για να ενθαρρύνετε τη γρήγορη ανάπτυξη των φύλλων.

Καλλιεργήστε το μαρούλι σε μέτρια επίπεδα υγρασίας, ιδανικά μεταξύ 50% και 70%. Η υψηλή υγρασία μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των φύλλων και να κάνει το μαρούλι ευαίσθητο περονόσπορος. Διατηρήστε το περιβάλλον καλά αεριζόμενο για να μειώσετε την υγρασία.

Ποτίζετε το μαρούλι δύο φορές την εβδομάδα ή όταν το χώμα είναι ξηρό. Τα μαρούλια που φυλάσσονται σε δοχεία πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά.

Συγκομιδή μαρουλιού

Τα μαρούλια με χαλαρά φύλλα πρέπει να συλλέγονται μετά από έξι εβδομάδες ή μόλις τα φύλλα τους φτάσουν σε μέγεθος 3 έως 4 ίντσες. Τα μαρούλια ολικής άλεσης πρέπει να συλλέγονται μετά από 10 εβδομάδες ή όταν έχει σχηματιστεί σταθερό κεφάλι. Τα περισσότερα μαρούλια ωριμάζουν μέσα σε 60 ημέρες. Συγκομίστε το μαρούλι τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας για να αποτρέψετε το μαρασμό των φύλλων.

Πώς να καλλιεργήσετε το μαρούλι από σπόρους

Οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα ή σε εσωτερικούς χώρους, εφόσον η θερμοκρασία παραμένει κάτω από 70°F και οι σπόροι έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως. Σπείρετε σπόρους σε βάθος ½ ίντσας στο χώμα και χωρίστε τους σε σειρές τουλάχιστον 5 ίντσες μεταξύ τους. Θαμπώστε το χώμα καθημερινά ή όταν είναι στεγνό στην αφή. Οι περισσότεροι σπόροι μαρουλιού βλασταίνουν μέσα σε 10 ημέρες.

Χρησιμοποιήστε διαδοχική φύτευση, σπέρνοντας τους σπόρους κάθε λίγες εβδομάδες, για να επιτρέψετε μια σταθερή παροχή μαρουλιού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργεια μαρουλιού

Οι απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργεια μαρουλιού περιλαμβάνουν:

Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί το μαρούλι;

Το μαρούλι είναι μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες. Τα περισσότερα μαρούλια, ειδικά οι ποικιλίες με χαλαρά φύλλα, ευδοκιμούν σε διάφορες εδαφικές συνθήκες, αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να ανεχθούν κρίσεις παγετού. Η διαδικασία συγκομιδής είναι επίσης απλή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλλιεργηθεί το μαρούλι;

Η καλλιέργεια του μαρουλιού διαρκεί έξι έως οκτώ εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία του μαρουλιού και τις συνθήκες ανάπτυξης του φυτού. Οι ποικιλίες με χαλαρά φύλλα αναπτύσσονται γρηγορότερα από άλλα μαρούλια, ειδικά όταν διατηρούνται σε ηλιόλουστες θέσεις και γονιμοποιημένο έδαφος.

Το μαρούλι επιστρέφει κάθε χρόνο;

Ναι, το μαρούλι επιστρέφει κάθε χρόνο. Το μαρούλι μπορεί να αναπτυχθεί ξανά μετά τη συγκομιδή εάν οι ρίζες είναι ακόμα άθικτες και τα φύλλα έχουν κοπεί κατάλληλα. Αφήστε 1 έως 2 ίντσες μαρουλιού πάνω από το έδαφος όταν κόβετε το φυτό για να επιτρέψετε τη σωστή αναγέννηση και ποτίστε τακτικά μετά από κάθε κόψιμο.