Τι είναι το φυτό Rosalea

Τι είναι το φυτό Rosalea

Τι είναι το φυτό Rosalea

Το φυτό rosalea, γνωστό και ως αζαλέα σε γλάστρα, είναι ένα πλούσιο φυτό με άνθη που μοιάζουν με ανθισμένα τριαντάφυλλα. Κατάλληλο για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, αυτό το φυτό είναι δημοφιλές ως ειδικό δώρο λόγω του γλυκού του αρώματος και των ελκυστικών μπουμπουκιών του που ξεδιπλώνονται όμορφα καθώς μεγαλώνει το φυτό.

Πώς μοιάζει ένα φυτό Rosalea;

Τα ζωηρά χρώματα του φυτού rosalea ποικίλλουν από κόκκινο σε ροζ έως ροδακινί και λιλά, αλλά τα ροζ πέταλα είναι τα πιο κοινά. Ορισμένες ποικιλίες έχουν δίχρωμα πέταλα. Τα φύλλα σε σχήμα οβάλ είναι σκούρα πράσινα.

Οι Rosaleas φτάνουν σε ύψος φυτού από 1 έως 2 πόδια, με λουλούδια που έχουν διάμετρο 3 έως 3,5 ίντσες.

Πώς να καλλιεργήσετε ένα φυτό Rosalea

Το φυτό rosalea είναι ιδανικό για εσωτερική καλλιέργεια και ευδοκιμεί στις κατάλληλες συνθήκες. Όταν αγοράζετε ένα από αυτά τα φυτά, η επιλογή μιας ροζάλας με πολλά κλειστά μπουμπούκια θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας.

Η γλάστρα ενός rosalea καλύπτεται συχνά με κάλυμμα γλάστρας από λινάτσα. Επειδή αυτά τα φυτά είναι τόσο δημοφιλή ως δώρα, οι γλάστρες τους μερικές φορές καλύπτονται με όμορφο χαρτί περιτυλίγματος ή κορδέλα για να κάνουν το δώρο ιδιαίτερα ξεχωριστό. Αφαιρέστε αυτά τα καλύμματα εγκαίρως για να υπάρχει επαρκής αποστράγγιση.

Οι διαστάσεις της γλάστρας των 5 ιντσών σε ύψος και βάθος επιτρέπουν επαρκές έδαφος για να ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των ριζών.

Φροντίδα φυτών Rosalea

Το φυτό rosalea είναι εύκολο στη φροντίδα. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές φροντίδας για ένα υγιές φυτό με άφθονα ροζ πέταλα.

Φως

Τοποθετήστε το φυτό σας rosalea σε ένα δωμάτιο που έχει πολύ φυσικό φως με μερική σκιά. Αυτά τα φυτά χρειάζονται έμμεσο ηλιακό φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και δεν πρέπει να τοποθετούνται σε άμεσο ηλιακό φως. Γυρίζοντας τη γλάστρα εβδομαδιαία για να επιτρέπεται ομοιόμορφη έκθεση στο φως ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη και διατηρεί τα φύλλα πράσινα.

Πότισμα

Πότισμα

Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό με πότισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή όποτε το πάνω μισό του εδάφους αισθάνεται ξηρό. Τα μαραζωμένα φύλλα που αρχίζουν να γίνονται καφέ είναι σημάδι υποβρύχισης, γεγονός που προκαλεί αφυδάτωση.

Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα γιατί το πολύ νερό προκαλεί σήψη των ριζών. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος.

Διαβάστε περισσότερα  Πήλινες γλάστρες από τερακότα Φυτά κήπου νερού

Η γλάστρα χρειάζεται τρύπες στο κάτω μέρος για καλή αποστράγγιση. Αφαιρέστε την περίσσεια νερού από το δίσκο αποστράγγισης. Εάν η γλάστρα καθίσει στο νερό, οι ρίζες θα σαπίσουν.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, έτσι και το rosalea τα καταφέρνει καλύτερα σε δροσερές συνθήκες. Η διατήρηση μιας θερμοκρασίας από 60°F έως 70°F ενθαρρύνει μεγάλες περιόδους ανθοφορίας.

Ένα επίπεδο υγρασίας 40% διατηρεί το επίπεδο υγρασίας του φυτού σταθερό, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη. Σε εξαιρετικά ξηρό περιβάλλον, η χρήση υγραντήρα βοηθά στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας.

Εδαφος

Χρησιμοποιήστε ένα χώμα με βάση την τύρφη, χωρίς ασβέστη και πλούσιο σε οργανική ουσία. Η περίσσεια ασβέστη στο έδαφος προκαλεί ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών που κιτρινίζει τα φύλλα.

Τα φυτά Rosalea απολαμβάνουν ένα πιο όξινο έδαφος. Για καλύτερα αποτελέσματα διατηρήστε το επίπεδο pH γύρω στο 5,5.

Λίπασμα

Κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, λιπάνετε μία ή δύο φορές το μήνα με λίπασμα του εμπορίου σχεδιασμένο για φυτά που προτιμούν όξινες συνθήκες. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα με βάση το φώσφορο, με βάση το σίδηρο, αραιωμένο με ίσο μέρος νερού.

Κλάδεμα του φυτού Rosalea

Το κλάδεμα της ροζάλας σας τακτικά και με τη μέγιστη προσοχή δίνει στο φυτό περισσότερο χώρο να εξαπλωθεί καθώς μεγαλώνει, ενθαρρύνοντας μεγαλύτερες περιόδους ανθοφορίας με μεγαλύτερα άνθη. Η αφαίρεση των νεκρών κεφαλών διατηρεί το φυτό τακτοποιημένο και τακτοποιημένο.

Χρησιμοποιήστε κοφτερό ψαλίδι κλαδέματος για γρήγορο, καθαρό κόψιμο, για να αποφύγετε την καταστροφή του φυτού καθώς κόβετε τους μίσχους. Το χτύπημα στο στέλεχος με ένα αμβλύ εργαλείο προκαλεί τραύμα στο φυτό. Βεβαιωθείτε ότι τα ψαλίδια κλαδέματος είναι καθαρά για να αποτρέψετε τη μόλυνση του φυτού με μολυσματικά βακτήρια.

Προώθηση του Reblooming

Τα φυτά Rosalea θα ξαναανθίσουν εάν διατηρηθούν σε δροσερές συνθήκες και ποτίζονται τακτικά μετά την περίοδο της ανθοφορίας, κατά τους χειμερινούς μήνες. Διατηρήστε θερμοκρασία 39°F έως 55°F και ποτίστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα για να προωθήσετε την αναζωπύρωση.

Επειδή τα φύλλα αποθηκεύουν τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του φυτού, θα πρέπει να αποφύγετε τη λίπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η προσθήκη λιπάσματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φύλλων αλλά θα εμποδίσει την ανθοφορία.

Διαβάστε περισσότερα  Πολυτελείς αεροπορικές εμπειρίες για τις διακοπές σας στην Ασία

Μεταφύτευση του φυτού Rosalea

Η έγκαιρη μεταφύτευση δίνει στο φυτό rosalea σας την ευκαιρία να μεγαλώσει και να παράγει περισσότερα άνθη.

Η επαναφύτευση ενώ το φυτό είναι ανθισμένο βλάπτει τα λουλούδια και τα κάνει να πέσουν. Περιμένετε μέχρι να τελειώσει η περίοδος ανθοφορίας για να μεταφερθείτε σε δοχείο με μεγαλύτερες διαστάσεις γλάστρας. Ελέγξτε ότι η γλάστρα έχει καλές τρύπες αποστράγγισης.

Πολλαπλασιασμός του φυτού Rosalea

Πολλαπλασιάστε το φυτό rosalea στο τέλος της περιόδου ανθοφορίας, καθώς οι μίσχοι σκληραίνουν. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για τα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα.

 1. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, κοφτερό κλαδάκι, κόψτε μερικά κομμάτια μήκους 4 ιντσών από ένα ημίσκληρο στέλεχος. Η λήψη μοσχευμάτων νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα
 2. Διατηρήστε τα μοσχεύματα υγρά μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε, είτε τοποθετώντας τα μοσχεύματα σε ένα ποτήρι νερό είτε τυλίγοντάς τα σε υγρή εφημερίδα
 3. Ετοιμάστε μια καθαρή κατσαρόλα γεμίζοντας την με ένα μείγμα πολλαπλασιασμού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα πολλαπλασιασμού του εμπορίου ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες τύρφης και περλίτη ή χοντρή άμμο
 4. Αφαιρέστε όλα τα λουλούδια και τα μπουμπούκια από τους κομμένους μίσχους και κρατήστε μόνο δύο φύλλα σε κάθε στέλεχος
 5. Κόψτε το κάτω μέρος των στελεχών ακριβώς κάτω από έναν κόμβο και βυθίστε τις άκρες των κομμένων στελεχών σε ορμόνη ριζοβολίας
 6. Χρησιμοποιήστε ένα μολύβι ή ένα λεπτό ραβδί για να κάνετε μια τρύπα στο χώμα και τοποθετήστε τα κομμένα στελέχη στο χώμα
 7. Ποτίστε τα μοσχεύματα και τοποθετήστε τα κάτω από ένα κάλυμμα που γίνεται βάζοντας ένα κομμάτι σύρμα στο χώμα και περνώντας ένα κομμάτι πλαστικό πάνω από τη γλάστρα, δημιουργώντας μια σκηνή
 8. Τοποθετήστε το δοχείο σε σημείο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και ποτίστε τα μοσχεύματα όποτε το χώμα αισθάνεται ξηρό
 9. Μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, τα μοσχεύματα θα ριζώσουν και θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε μεγαλύτερες γλάστρες και να μετακινηθούν σε πιο ανοιχτόχρωμη θέση, όπου θα αναπτυχθούν σε νέα υγιή φυτά rosalea
Διαβάστε περισσότερα  Τα καλύτερα είδη μαρουλιού για καλλιέργεια

Συνήθη προβλήματα κατά τη φροντίδα ενός φυτού Rosalea

Συνήθη προβλήματα κατά τη φροντίδα ενός φυτού Rosalea

Αν και το φυτό rosalea είναι αρκετά απλό στη φροντίδα, θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για ορισμένα κοινά προβλήματα.

Παράσιτα

Τα ακάρεα της αράχνης και τα αλευροφόρα είναι κοινά παράσιτα που βρίσκονται στο φυτό rosalea. Αυτά είναι τα τυπικά σημάδια προσβολής από ακάρεα αράχνης:

 • Η εμφάνιση μικροσκοπικών κίτρινων ή λευκών κηλίδων στην επάνω πλευρά των φύλλων
 • Η εμφάνιση λεπτών, μεταξωτών ιστών γύρω από τους μίσχους ή τα φύλλα
 • Καστανοκίτρινα μπαλώματα στα φύλλα ή τους μίσχους

Τα mealybugs είναι μικροσκοπικά λευκά έντομα που συχνά είναι δύσκολο να τα δούμε. Ωστόσο, αφήνουν ένα λευκό, κηρώδη έκκριμα στην κάτω πλευρά των φύλλων του φυτού rosalea και καταστρέφουν το φυτό.

Η πιο επιτυχημένη θεραπεία για την προσβολή από έντομα είναι με ένα φυτικό εντομοκτόνο του εμπορίου. Μετακινήστε τυχόν προσβεβλημένα φυτά σε ξεχωριστό χώρο μακριά από άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της προσβολής.

Σε περιπτώσεις επίμονης προσβολής που αντιστέκεται στη θεραπεία, είναι καλύτερο να απορρίψετε το φυτό προτού η προσβολή εξαπλωθεί εκτός ελέγχου. Οποιεσδήποτε γλάστρες ή δοχεία θα πρέπει να αποστειρώνονται πριν επαναχρησιμοποιηθούν.

Ασθένειες

Η σήψη των ριζών και άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις είναι κοινές ασθένειες στο φυτό rosalea. Αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

Τα σημάδια της σήψης των ριζών περιλαμβάνουν:

 • Αναστέλλεται η ανάπτυξη
 • Μαλακοί μίσχοι
 • Κιτρίνισμα ή μαρασμό των φύλλων
 • Δυσάρεστη οσμή στο έδαφος

Εάν το φυτό αποτυγχάνει να ευδοκιμήσει και αρχίσει να μαραίνεται και να γίνεται καφέ, αφαιρέστε το φυτό από το δοχείο, με τη μέγιστη προσοχή, και εξετάστε τις ρίζες για σήψη των ριζών. Οποιεσδήποτε ρίζες φαίνονται μαλακές και χυλώδεις ή μυρίζουν άσχημα πρέπει να αφαιρούνται.

Άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν μαρασμό και θάνατο του φυτού. Ένας μύκητας προκαλεί μαλακά γούνινα μπαλώματα στα φύλλα ή τους μίσχους. Αντιμετωπίστε το φυτό αφαιρώντας τα προσβεβλημένα μέρη.

συμπέρασμα

Το φυτό rosalea είναι ένα δημοφιλές ανθοφόρο φυτό που μοιάζει με ανθισμένα τριαντάφυλλα. Αυτό το ελκυστικό φυτό με το σαγηνευτικό του άρωμα είναι ένα αντικείμενο που ζητάτε συχνά και είναι πολύ κατάλληλο για δώρο. Αυτό το πλούσιο φυτό, με τα εκθαμβωτικά ροζ πέταλά του, κάνει μια μόνιμη εντύπωση.