Κάθετη Ολοκλήρωση στη Βιομηχανία Γραφίτη

3
Κάθετη Ολοκλήρωση στη Βιομηχανία Γραφίτη

από την Debra Fiakas, CFA

Η Grand View Research, μια άλλη ερευνητική ομάδα της βιομηχανίας, εκτιμά ότι η αγορά γραφίτη θα μπορούσε να φτάσει τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, ενισχυμένη κυρίως από τη νέα ζήτηση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και μπαταρίες για ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα αποθήκευσης δικτύου. Σύμφωνα με την Technavio, μια εταιρεία βιομηχανικών ερευνών, η βιομηχανία γραφίτη εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται περισσότερο από 5% ετησίως έως το 2025, κυρίως λόγω της νέας ζήτησης για υλικό γραφίτη υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιείται σε ανόδους μπαταριών ιόντων λιθίου.

Μεταξύ των άμεσων δικαιούχων αυτής της αναπτυξιακής τάσης είναι οι καθιερωμένοι παραγωγοί γραφίτη και εκείνοι από τους πιο πρόσφατους εισερχόμενους που έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις πωλήσεις τους στους πελάτες.

Μέρσεν
Ενδιάμεσα Προϊόντα Γραφίτη Mersen, Α.Ε

Μεγάλη ηλικιωμένη κυρία

Ιδρύθηκε το 1880, στη Γαλλία Imerys (NK:  Paris) έχει μακρά ιστορία εξόρυξης γραφίτη και παραγωγής προϊόντων άνθρακα. Η εταιρεία έχει ιστορικό ανάπτυξης μέσω εξαγορών. Μερικές από τις πιο πρόσφατες συμφωνίες της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές στον τομέα του γραφίτη. Το 2016, η Imerys ενίσχυσε τους φυσικούς της πόρους εξόρυξης γραφίτη μέσω μιας κοινοπραξίας στη Ναμίμπια. Ο φυσικός πόρος γραφίτη της εταιρείας στον Καναδά έχει σχεδόν τελειώσει. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2017, η Imerys απέκτησε την ιαπωνική Nippon Power Graphite με την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία επίστρωσης χημικής εναπόθεσης ατμού. Οι κινήσεις ενίσχυσαν τη θέση της Imerys στην παροχή υψηλής αξίας υλικού ανόδου στην αγορά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ενσωμάτωση προς τα πίσω

Οι ανάντη παραγωγοί γραφίτη δεν είναι οι μόνοι παίκτες στον τομέα που αντιλαμβάνονται τη δύναμη της ολοκλήρωσης. Σόουα Ντένκο (4004: Τόκιο)παραγωγός υλικού ανόδου γραφίτη, απέκτησε τη λειτουργία συνθετικού γραφίτη του Όμιλος SGL (SGL:DE). Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν να ξεδιπλωθούν τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας, ειδικά δεδομένου του οικοδομικού ενδιαφέροντος για τα χαμηλού κόστους, υψηλότερης καθαρότητας φυσικά υλικά γραφίτη για μπαταρίες.

Αντι αυτου, ολοκληρωμένο (ENTG: Nasdaq) μπορεί να είχε την καλύτερη προσέγγιση, εξαγοράζοντας την POCO Graphite με έδρα το Τέξας με την ικανότητά της να επεξεργάζεται γραφίτη υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Entegris προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων για τον καθαρισμό και το χειρισμό υλικών ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία ημιαγωγών και άλλες τεχνολογικές βιομηχανίες.

Επανατοποθέτηση

Η συμφωνία Showa Denko-SGL είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της αναταραχής των συμφωνιών από την SGL. Η γερμανική εταιρεία «carbon» ανανεώνει τον εαυτό της με μια σειρά από συμφωνίες, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν αρκετά σημαντική ώστε η SGL να ενεργοποιήσει την αλλαγή του ονόματος από «SGL Carbon» σε «SGL Group». Η SGL απέκτησε μετοχές από την Tokai Carbon στην κοινοπραξία SGL Tokai Process Technology. Η διαχείριση της SGL βλέπει ξεκάθαρα τη διαδικασία εξίσου σημαντική με την ιδιοκτησία στον τομέα του γραφίτη.

Δύο άλλες συμφωνίες παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τη στρατηγική της SGL. Τον Νοέμβριο του 2017, η SGL παρέδωσε τις δραστηριότητές της στην επένδυση ηλεκτροδίων άνθρακα, καθόδου και φούρνων στην Triton Funds, έναν επενδυτή σε μεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Με μια γροθιά γεμάτη μετρητά από αυτή τη συμφωνία, η SGL αγόρασε τα BMW Groups με ποσοστό 49% στην κοινοπραξία ανθρακονημάτων SGL-BMW. Οι δύο κινήσεις πλάτη με πλάτη καθιστούν σαφές ότι η SGL σκοπεύει να απομακρυνθεί από το πιο βρώμικο άκρο της επιχείρησης άνθρακα και να διπλασιάσει τα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Τραπέζι για ενήλικες

Syrah Resources (ΣΥΡ: ASX) είναι από τους πιο πρόσφατους παίκτες που έλαβαν θέση στο τραπέζι των μεγάλων που παράγουν συσκευές αναπαραγωγής γραφίτη. Η αυστραλιανή εταιρεία μόλις πρόσφατα άρχισε να παράγει γραφίτη από το ορυχείο φυσικού γραφίτη Balama, αλλά τα 73 κιλοτόνια που απεστάλησαν το 2018 ήταν αρκετά για να κάνουν διάκριση σε αυτόν τον επίδοξο κατασκευαστή πόρων γραφίτη.

Η Syrah έχει επίσης στο μυαλό της την τελική αγορά μπαταριών και έχει παραγάγει χαμηλούς όγκους μη καθαρού σφαιρικού γραφίτη από τον πόρο Balama της χρησιμοποιώντας πιλοτικά εργοστάσια στην Κίνα και την Αυστραλία. Η εταιρεία στοχεύει στην αγορά των ΗΠΑ και έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του χώρου επεξεργασίας υλικών ανόδου μπαταριών στη Λουιζιάνα προκειμένου να αποκτήσει το προφίλ ενός εγχώριου παραγωγού. Η Syrah σκοπεύει να παράγει έως και 60 κιλοτόνους ετησίως ανοδικού υλικού μπαταρίας στις Η.Π.Α. Υπήρξαν μερικά παραπάτημα στα αρχικά βήματα του Syrah καθώς οι κοινότητες της Λουιζιάνα ανησυχούν για τα αποθέματα νερού, τη μόλυνση των βάλτων και των ποταμών από τα λύματα των φυτών και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες για επιβλαβείς χημικές ουσίες Syrah σχεδιάζει να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του γραφίτη. Πιθανότατα η εταιρεία να ξαναβρεί τις βάσεις της και να προχωρήσει.

Περίληψη

Μεταξύ αυτών των παραγόντων της βιομηχανίας γραφίτη στην παραπάνω λίστα, οι συναλλαγές Entegris είναι η καλύτερη αξία με τιμή πολλαπλάσια 4,4 φορές τα προθεσμιακά κέρδη. Ωστόσο, για τους επενδυτές που θέλουν ένα μερίδιο σε μια εταιρεία που βγάζει τον γραφίτη από το έδαφος και αποφέρει κέρδη στο κατώτατο όριο, η καλύτερη αξία βρίσκεται στη γαλλική Imerys. Η κοινή μετοχή της διαπραγματεύεται επί του παρόντος με 6,9 φορές τα τελικά κέρδη. Η προθεσμιακή μερισματική απόδοση μετοχών 4,8% αντιπροσωπεύει το κερασάκι στην τούρτα.

Ούτε ο συγγραφέας του ημερολογίου Ιστού Small Cap Strategist, η Crystal Equity Research ούτε οι θυγατρικές της έχουν ωφέλιμο συμφέρον για τις εταιρείες που αναφέρονται στο παρόν.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Ιστολόγιο Small Cap Strategist στις 16/4/19 ως «Graphite Grown Ups».

Bir cevap yazın