Κορυφαία ινδικά αποθέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

4
Κορυφαία ινδικά αποθέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Του Ishaan Goel

Η Ινδία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην ηλιακή ενέργεια, την τέταρτη στην αιολική και την πέμπτη σε δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας της, οι ενεργειακές ανάγκες της Ινδίας αυξάνονται συνεχώς. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει γίνει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για να το πετύχει αυτό, έχει θέσει το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης στον κόσμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – 5 φορές αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 450 GW έως το 2030.

Η ινδική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί γενικά να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιες επιχειρήσεις (γνωστές ως επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ή PSU). Το τελευταίο αναφέρεται σε εταιρείες που ιδρύθηκαν ή/και ανήκουν στην κυβέρνηση της Ινδίας.

Για να προωθήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει ορισμένους περιοριστικούς νόμους για τις εταιρείες και τους επενδυτές. Για παράδειγμα, έκαναν πολύ πιο εύκολη την απόκτηση ξένων επενδύσεων, απομυθοποίησαν τη διαδικασία δημοπρασιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωσαν τους εταιρικούς φόρους για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά συνέπεια, η Ινδία έχει γίνει πολύ πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Αυτό αποδεικνύεται από τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς και τον διπλασιασμό των ΑΞΕ τα τελευταία 5 χρόνια.

Ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν μεγαλύτερους ρόλους, οι PSU πρωτοστατούν στο κίνημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία εδώ και δεκαετίες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Αυτό συνήθως οφείλεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποεπενδύσει και να μειώσει τα έξοδά της. Καθιστά επίσης αυτές τις εταιρείες υπόλογες στο κοινό, γεγονός που εισάγει κάποια πειθαρχία και αποτελεσματικότητα μέσα τους και τις καθιστά πιο ανταγωνιστικές. Έτσι, τα PSU που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο είναι γενικά συγκρίσιμα με ιδιωτικές εταιρείες όσον αφορά τη δυνατότητα επένδυσης.

Η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι χρειάζεται 72 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 και 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023-2030 για τα σχέδια επέκτασής της. Σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτικών ευκαιριών – σχεδόν τριπλάσιο από το τρέχον ποσό των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, το εταιρικό και δημόσιο συμφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο προς επενδύσεις συμβατές με το περιβάλλον.

Έτσι, η αγορά έχει δυνατότητες για ισχυρή συνολική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία. Οι επενδυτές που ελπίζουν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας θα πρέπει να ξεκινήσουν την έρευνά τους με τις εταιρείες που περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω (υπάρχουν αρκετές ακόμη εισηγμένες σε διάφορα χρηματιστήρια).

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Με διαφορά, η μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στην ιδιωτική (μη κυβερνητική) αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία είναι Adani Green Energy (NSE: ADANIGREEN) (ΗΛΙΚΙΑ). Είναι θυγατρική του ομίλου Adani με προσανατολισμό στις υποδομές, ο οποίος είναι επίσης η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας.

Η AGE έχει σχεδόν 14 GW ισχύος υπό κατασκευή ή εγκατεστημένη και σκοπεύει να αυξηθεί στα 25 GW έως το 2025. Φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Αν και η κύρια εστίασή της έγκειται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, η AGE αναζητά συνεργάτες για διαφοροποίηση στην κατασκευή εξοπλισμού και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να το πετύχει αυτό, έχει προγραμματίσει να επενδύσει επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε επιχειρήσεις επέκτασης.

Η μετοχή παρουσίασε εξαιρετικά καλή απόδοση τα τελευταία 5 χρόνια, με αύξηση σχεδόν 800% μόνο το τελευταίο έτος. Επίσης, είναι σχεδόν αλώβητη από την κατάσταση του Covid. Η AGE έχει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση περίπου 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

https://www.adanisolar.com/Solutions/Projects-Gallery
Ηλιακό πάρκο AGE στη Δυτική Ινδία

Μια παρόμοια εταιρεία είναι η Tata Power Company (NSE: TATAPOWER) (TPC). Πρόκειται για θυγατρική του Ομίλου Tata, ενός από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους επιχειρηματικούς ομίλους στον κόσμο. Η TPC είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας στην Ινδία.

Η TPC δραστηριοποιείται κυρίως σε ηλιακά, αιολικά και υδροηλεκτρικά και διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής περίπου 3,8 GW, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιακών κυψελών και πλαισίων της Ινδίας και ένας από τους μεγαλύτερους εγκαταστάτες ηλιακών σε στέγες. Εκτός από αυτό, παράγει επίσης ηλιακές αντλίες και συστήματα φιλτραρίσματος.

Η εταιρεία έχει εκφράσει τις προθέσεις της να επεκτείνει το ποσοστό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Η TPC έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια άλλη θυγατρική εταιρεία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι JSW Energy (NSE: JSWENERGY), μέρος του ομίλου JSW. Η μητρική της εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός κατασκευαστής χάλυβα της Ινδίας και είναι επίσης εξέχων στους τομείς του τσιμέντου και των υποδομών.

Η JSW διαθέτει επί του παρόντος ένα χαρτοφυλάκιο 1,5 GW σε υδροηλεκτρική ενέργεια και ένα μοναδικό έργο ηλιακής ενέργειας, τα οποία μαζί αποτελούν περίπου το 25% της συνολικής δυναμικότητάς της. Έχει διαφοροποιηθεί στο εξωτερικό επενδύοντας σε εταιρείες φυσικών πόρων στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, η εταιρεία στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο 20 GW έως το 2025 και έχει δεσμευτεί να κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τον πυρήνα αυτής της επέκτασης. Πρόσφατα ακύρωσε μια μεγάλη συμφωνία θερμικής ισχύος 1 GW και έχει αποσύρει προς το παρόν όλες τις επεκτάσεις στον συμβατικό τομέα. Η JSW έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 1,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Azure Power Global Ltd. (NYSE: AZRE) είναι η πρώτη ινδική ενεργειακή εταιρεία με εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Η Azure επικεντρώνεται στην παροχή ηλιακής ενέργειας στην Ινδία και δίνει έμφαση στην επιδίωξή της για παραγωγή ενέργειας χαμηλού κόστους.

Διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 3 GW και έως και 6 GW περισσότερα έργα σε σειρά. Το Azure έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση εσόδων μεταξύ 30-40% το FY19-20.

Επιπλέον, είναι επίσης η πρώτη εταιρεία ηλιακής ενέργειας καθαρού παιχνιδιού στον κόσμο που προσφέρει Green Bonds στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Climate Bonds. Δύο τέτοια ομόλογα, λήξης 2022 και 2024, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

ΙΝΔΙΚΟΙ ΗΓΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ένας κατάλογος τροφοδοτικών ισχύος στην Ινδία θα ήταν ελλιπής χωρίς το Εθνική Εταιρεία Θερμικής Ενέργειας (NSE: NTPC). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στην Ινδία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 62 GW και περίπου την ίδια υπό ανάπτυξη.

Επί του παρόντος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 4 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως υδροηλεκτρικά. Ωστόσο, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα 32 GW έως το 2030, από τον στόχο των 130 GW. Αυτό θα καθιστούσε την ανανεώσιμη ενέργεια υπεύθυνη για το 25% της συνολικής παραγόμενης παραγωγής της.

Η NTPC δέσμευσε πρόσφατα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσιάζοντας τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα. Αυτή τη στιγμή έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συγκαταλέγεται στα πιο κερδοφόρα PSU.

Το ισοδύναμο του NTPC στον υδροηλεκτρικό τομέα είναι το Εθνική Εταιρεία Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (NSE: NHPC). Το εγχείρημα αυτό ιδρύθηκε από την κυβέρνηση το 1975, με συγκεκριμένο στόχο την προώθηση και ανάπτυξη της χρήσης του νερού ως ανανεώσιμης πηγής.

Έκτοτε, έχει προχωρήσει πολύ – τώρα έχει χαρτοφυλάκιο περίπου 11 GW και περιουσιακά στοιχεία αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η NHPC έχει έσοδα που ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και κεφαλαιοποίηση αγοράς 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα θεμελιώδη μεγέθη της έχουν σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

http://www.nhpcindia.com/Default.aspx?id=186&lg=eng&CatId=1&ProjectId=12
Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο NHPC στα βουνά των Ιμαλαΐων

Ένας άλλος σημαντικός παίκτης της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι Satluj Jal Vidyut Nigam Limited (NSE: SJVN), συνήθως αναφέρεται ως SJVN. Ξεκινώντας από ένα μόνο μεγάλο έργο σε μια πολιτεία στην Ινδία, έχει επεκταθεί σημαντικά από τότε. Η SJVN έχει διαφοροποιηθεί στη μετάδοση ενέργειας, την ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια και δραστηριοποιείται ακόμη και σε γειτονικές χώρες όπως το Νεπάλ και το Μπουτάν. Τώρα, κάνει επιδρομές στη θερμική ενέργεια.

Το τρέχον χαρτοφυλάκιο της SJVN είναι περίπου 8 GW. 2,6 GW από αυτό είναι εγκατεστημένα, ενώ άλλα 2,4 GW βρίσκονται υπό ενεργό ανάπτυξη. Η εταιρεία στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 12 MW έως το 2030. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της πλησιάζει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η καθαρή της αξία είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ο Nevyeri Lignite Corporation Ινδία (NSE: NLCINDIA), που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση το 1956, είναι μοναδική γιατί αρχικά ήταν επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στην παραγωγή θερμικής ενέργειας. Πρόσφατα, έχει γίνει επίσης ένας σημαντικός παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας.

Το χαρτοφυλάκιό της έχει επί του παρόντος μέγεθος 1,5 GW και σχεδιάζει να το επεκτείνει σχεδόν στο τριπλάσιο σε 4,2 GW τα επόμενα 5 χρόνια. Η NLC έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 930 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ετήσια έσοδα σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Bharat Heavy Electricals Limited (NSE: BHEL) είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ως εταιρεία επιλογής για τα περισσότερα κυβερνητικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει παράγει εξοπλισμό για ηλιακούς, αιολικούς, υδροηλεκτρικούς, πυρηνικούς και γεωθερμικούς σταθμούς.

Η BHEL διαθέτει χαρτοφυλάκιο άνω του 1 GW σε ηλιακά πάρκα, 30 GW σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια υπό κατασκευή και μεγάλης κλίμακας αιολικά και γεωθερμικά έργα. Είναι κορυφαίος εξαγωγέας εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με εγκαταστάσεις σε περισσότερες από 80 χώρες. Έχει επίσης σημαντικές συμμετοχές στην κατασκευή κυψελών και πάνελ.

Η εταιρεία έχει πολλές πιθανές προοπτικές ανάπτυξης. Είναι κορυφαίος παραγωγός αντλιών νερού με ηλιακή ενέργεια και ηλιακών μονάδων διαστημικών σκαφών, οι οποίες αποτελούν αναπτυσσόμενες βιομηχανίες. Επιπλέον, είναι πιθανό να συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στις περισσότερες κυβερνητικές δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας το καλά προετοιμασμένο για το μέλλον. Η BHEL έχει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι εταιρείες που αναφέρονται παραπάνω αντιπροσωπεύουν τους ισχυρότερους ή/και μεγαλύτερους παίκτες στην ινδική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπήρξε μια ενθαρρυντική δέσμευση για την πράσινη ενέργεια από εταιρείες, κυβερνήσεις και το κοινό. Αυτοί οι παράγοντες υπόσχονται στους επενδυτές πολλαπλές ευκαιρίες να συμμετάσχουν στο ταξίδι ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας.

******

Ο Ishaan Goel είναι τελειόφοιτος γυμνασίου που σπουδάζει στο Διεθνές Σχολείο Dhirubhai Ambani, στην Ινδία. Του αρέσουν τα εφαρμοσμένα μαθηματικά και η στατιστική, ιδιαίτερα η σχέση τους με τα οικονομικά και τα οικονομικά. Ενδιαφέρεται πολύ για την πράσινη ενέργεια και τις βιώσιμες τεχνολογίες, λόγω των δυνατοτήτων τους και της αυξανόμενης σημασίας τους για το μέλλον. Τα χόμπι του Ishaan περιλαμβάνουν το γράψιμο, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το πληκτρολόγιο και την κωδικοποίηση.

Bir cevap yazın