Μοσχεύματα: Μια εύκολη στην εφαρμογή αλάνθαστη προσέγγιση για τη λήψη μοσχευμάτων

7
Μοσχεύματα: Μια εύκολη στην εφαρμογή αλάνθαστη προσέγγιση για τη λήψη μοσχευμάτων

Τα μοσχεύματα που λαμβάνονται από την κορυφή ενός φυτού τείνουν να ριζώνουν γρηγορότερα, ενώ τα μοσχεύματα που λαμβάνονται από το κάτω μέρος ενός φυτού τείνουν να έχουν περισσότερη μάχη σε αυτά (Εικόνα 3). Το πώς συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα είναι θέμα μεγάλης συζήτησης μεταξύ των αδερφών με τα πράσινα δάχτυλα. Είτε προτιμάτε τα κομψά πόμολα του επάνω φυλλώματος είτε τους ανθεκτικούς εργάτες των κάτω κλαδιών πιθανότατα λέει πολλά για το είδος του κηπουρού που είστε.

Η κοπή του στελέχους σε γωνία 45 μοιρών θα μεγιστοποιήσει την επιφάνεια του εσωτερικού στελέχους, μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό ριζοβολίας του μοσχεύματος (Εικόνα 4). Εάν παίρνετε ένα μόσχευμα από ένα παλαιότερο φυτό, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε το δέρμα πίσω μέρος του εξωτερικού στρώματος του φυτού γύρω από τη βάση του μοσχεύματος. Δεσμευτείτε στο κόψιμο και κάντε το καθαρό. Προσπαθήστε να μην τραβάτε πολύ το φυτό ή να μην συνθλίβετε το στέλεχος ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Η ελαχιστοποίηση της δυσφορίας στο φυτό θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες υγιούς ανάπτυξης στο κόψιμο και την επισκευή στο μητρικό φυτό. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε το χαμηλότερο επίπεδο των φύλλων από το κόψιμο σας. Αυτό είναι συνήθως καλό καθώς τα κάτω φύλλα τείνουν να πεθαίνουν ούτως ή άλλως. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια της κοπής.

Είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα μόλις αφαιρέσετε το κόψιμο (Εικόνα 5). Εάν σχηματιστεί μια φυσαλίδα αέρα στο στέλεχος, θα μπλοκάρει την ικανότητα του μοσχεύματος να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και πιθανότατα να οδηγήσει σε θάνατο. Εάν παίρνετε πολλά μοσχεύματα ταυτόχρονα, μπορεί να χρειαστεί να αποθηκεύσετε τα μοσχεύματα σε νερό όσο περιμένουν να φυτευτούν. Οι επαγγελματίες θα πάρουν το κόψιμο κάτω από το νερό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες σχηματισμού φυσαλίδων αέρα στο στέλεχος. Ιδανικά θα θέλατε να βουτήξετε αμέσως το μοσχεύμα στην ορμόνη ριζοβολίας σας και στη συνέχεια να το μεταφέρετε απευθείας στο μέσο ανάπτυξης.

Βουτήξτε το κόψιμο στο μείγμα ορμόνης Rooting για δέκα έως δεκαπέντε δευτερόλεπτα (Εικόνα 6), ή έως ότου η εκτεθειμένη περιοχή και τα περιθώρια είναι γύρω από το στέλεχος έχουν καλή κάλυψη.

Bir cevap yazın