Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ ταξιδεύετε πελάτης που πληρώνει για έναν καπουτσίνο σε ένα καφέ. Η εικόνα δημιουργήθηκε με τη γεννήτρια εικόνας DALL-E

Μην Γίνετε Θύμα! Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ ταξιδεύετε

Τελευταία ενημέρωση:

Ο Micki και εγώ μάθαμε ένα ή δύο πράγματα σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου τα τελευταία 20 χρόνια ταξιδιού μαζί.

Στα πρώτα 10 χρόνια του ταξιδιού μας, η ασφάλειά μας για τις πληρωμές μέσω κινητού ήταν τόσο απλή όσο το να κρύψουμε το PIN της πιστωτικής μας κάρτας από τα αδιάκριτα βλέμματα όταν πληρώσαμε σε ένα τοπικό κατάστημα στην Μπανγκόκ ή στο Σίδνεϊ. Εκτός από την απόκρυψη του PIN, τη διατήρηση των κωδικών πρόσβασής μας ασφαλή και τη διασφάλιση ότι χρησιμοποιούσαμε ασφαλή δίκτυα Wi-Fi, η ασφάλεια δεν αποτελούσε μεγάλο μέρος του ταξιδιού για εμάς τότε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ ταξιδεύετε πελάτης που πληρώνει για έναν καπουτσίνο σε ένα καφέ. Η εικόνα δημιουργήθηκε με τη γεννήτρια εικόνας DALL-E
Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε με τη γεννήτρια εικόνων DALL-E

Τα πράγματα έχουν αλλάξει σίγουρα τα τελευταία χρόνια, με τις πληρωμές μέσω κινητού να εμφανίζονται παντού, από τις αγορές των αγροτών, στα κανονικά καταστήματα λιανικής και στην ευρεία υιοθέτηση πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου από ομοτίμους όπως ο Venmo. Στην εποχή των ψηφιακών πορτοφολιών και των ανέπαφων πληρωμών, η διευκόλυνση των πληρωμών μέσω κινητού έχει γίνει απαραίτητη για τα ταξίδια.

Δυστυχώς, οι χάκερ και οι εγκληματίες έχουν επίσης βελτιωθεί πολύ στην κλοπή πληροφοριών και επίσης στην καταπολέμηση των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. Φαίνεται ότι σχεδόν κάθε φορά που μιλάμε με έναν φίλο που έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχει κάποια ιστορία για παραβίαση μιας πιστωτικής κάρτας, απώλεια του τηλεφώνου του ή κλοπή ταυτότητας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι ταξιδιώτες όπως εμείς πρέπει να είναι ολοένα και πιο προσεκτικοί όταν πραγματοποιούν πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε είμαστε σε διακοπές, είτε σε οδικό ταξίδι είτε σε μια περιπέτεια σε όλο τον κόσμο που διαρκεί ένα χρόνο.

μέσω GIPHY

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ ταξιδεύετε

Ως έμπειρος ταξιδιώτης, η κατανόηση των αποχρώσεων της ασφάλειας πληρωμών μέσω κινητού είναι ζωτικής σημασίας. Από ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης έως συμβουλές ασφάλειας Wi-Fi, ας εμβαθύνουμε σε ορισμένες βασικές συμβουλές και κόλπα που χρησιμοποιούμε για να διατηρούμε τις συναλλαγές μας ασφαλείς ενώ ταξιδεύουμε στον κόσμο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου;

Οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, αν και βολικές, μπορούν να σας κάνουν επιρρεπείς σε κινδύνους ασφαλείας όπως παραβιάσεις δεδομένων, μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές και κλοπή ταυτότητας.

γυναίκα που χρησιμοποιεί ένα κινητό τηλέφωνο ως κάμερα στην Ευρώπη

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο σας

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο να γίνετε θύμα. Θα εξετάσουμε καθένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα: 1) χρήση του Wi-Fi με ασφάλεια, 2) προστασία των συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου, 3) ασφάλιση της συσκευής σας και 4) τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής σας.

Διαβάστε περισσότερα  Οι 7 καλύτεροι προορισμοί διακοπών για τους λάτρεις της φύσης

Πάνω από αυτά τα τέσσερα, έχοντας ένα αντίγραφο ασφαλείας μέθοδος πληρωμής ή δύο είναι μια καλή ιδέα, όπως και η παραμονή στην κορυφή των κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο δρόμο.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές ενώ χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi

Ταξίδια συχνά σημαίνει σύνδεση σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, τα οποία είναι πρωταρχικά σημεία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αυτά τα δίκτυα μπορεί συχνά να είναι μη ασφαλή και ευαίσθητα σε αδιάκριτα βλέμματα, επιτρέποντας στους χάκερ να υποκλέψουν πληροφορίες πληρωμής ή άλλα δεδομένα που περνούν μέσω του δικτύου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να είστε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi.

 1. Αποφύγετε το δημόσιο Wi-Fi για συναλλαγές: Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi για οικονομικές συναλλαγές. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σας, καθώς είναι συνήθως πιο ασφαλή. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση μιας ιδιωτικής συσκευής Wi-Fi.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα VPN: Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσιο Wi-Fi, χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Ένα VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους χάκερ να υποκλέψουν τα δεδομένα σας. Πηγαίνοντας με α VPN μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών σας.
 3. Απενεργοποιήστε την Αυτόματη Συνδεσιμότητα: Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες που συνδέουν αυτόματα τη συσκευή σας με διαθέσιμα δίκτυα Wi-Fi. Είναι ένα εύκολο κόλπο για τους χάκερ να κλωνοποιούν γνωστά ονόματα δικτύων και να σκουπίζουν τα δεδομένα σας όταν η συσκευή σας συνδέεται αυτόματα σε αυτά (ακόμη και χωρίς να ανοίξετε το τηλέφωνό σας), επομένως είναι καλύτερο να επιτρέπετε την αυτόματη σύνδεση μόνο για τα ιδιωτικά, οικιακά σας δίκτυα που δεν είναι πιθανά να είναι πλαστό.
Αναζήτηση για δημόσια εφαρμογή Wi-Fi στο τηλέφωνο

Ασφάλιση της φορητής συσκευής σας

Δείτε πώς ασφαλίζουμε τις συσκευές μας όταν είμαστε στο δρόμο.

 1. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και βιομετρικά στοιχεία: Ξεκινήστε με τα βασικά – βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι κλειδωμένη με ισχυρό κωδικό πρόσβασης, PIN ή βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας, όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου. Η φυσική προστασία της συσκευής σας είναι η πρώτη σας άμυνα ενάντια σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
 2. Διατηρήστε τη συσκευή σας ενημερωμένη: Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές της συσκευής σας. Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που προστατεύουν από ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα κάνετε κάθε δεύτερο μήνα, αλλά είναι ένα μικρό τίμημα για την πρόσθετη ασφάλεια. Εξάλλου, πότε ήταν η τελευταία φορά που επανεκκινήσατε τη συσκευή σας; Μάλλον το χρειάζεται ούτως ή άλλως.
 3. Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη εφαρμογή ασφαλείας: Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μια αξιόπιστη εφαρμογή ασφαλείας που προσφέρει λειτουργίες όπως σάρωση ιών, απομακρυσμένο σκούπισμα και παρακολούθηση τοποθεσίας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής σας. Ορισμένα τηλέφωνα το έχουν ήδη ενσωματωμένο και πρέπει απλώς να ενεργοποιηθεί.
Παραμείνετε ασφαλείς με τις πληρωμές μέσω τηλεφώνου όταν ταξιδεύετε

Πώς να προστατέψετε τις συναλλαγές μέσω κινητού

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την ταυτότητα και το πορτοφόλι σας ασφαλή όταν κάνετε μια συναλλαγή μέσω κινητού. Εδώ να ξεκινήσετε.

 1. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες εφαρμογές πληρωμών: Μείνετε σε γνωστές εφαρμογές πληρωμών όπως το Apple Pay, το Google Pay ή αυτές που παρέχονται από την τράπεζά σας. Αυτές οι εφαρμογές διαθέτουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των συναλλαγών σας και τη σύνδεση με την ήδη ασφαλή συσκευή σας.
 2. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: Όπου είναι δυνατόν, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) για τις εφαρμογές πληρωμών σας. Το 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας απαιτώντας μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως ένα μήνυμα κειμένου ή επιβεβαίωση μέσω email, έτσι ώστε ακόμα κι αν κάποιος κατάφερε να κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, είναι άχρηστο χωρίς το επιπλέον επίπεδο.
  • Υπόδειξη! Εάν σκοπεύετε να βρίσκεστε εκτός της περιοχής του σχεδίου κινητής τηλεφωνίας σας, βεβαιωθείτε ότι το επιπλέον επίπεδο δεν είναι απλώς κείμενο SMS, καθώς πιθανότατα δεν θα μπορείτε να λαμβάνετε μηνύματα κειμένου εκτός της περιοχής εξυπηρέτησης.
 3. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας: Ελέγχετε τακτικά τις κινήσεις της τράπεζας και της πιστωτικής σας κάρτας για τυχόν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, ειδικά όταν ταξιδεύετε. Απλώς μην το κάνετε μέσω ενός δημόσιου δικτύου Wi-Fi.
Γυναίκα που κάνει πεζοπορία με ένα σακίδιο και κοιτάζει ένα tablet

Αντιμετώπιση χαμένων ή κλεμμένων συσκευών

Η απώλεια του τηλεφώνου σας ή η κλοπή του, μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους που αναλαμβάνετε στις διακοπές σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

 1. Ρυθμίστε τη δυνατότητα απομακρυσμένου σκουπίσματος της συσκευής σας: Να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Μάθετε πώς να κλειδώνετε και να σκουπίζετε από απόσταση τη συσκευή σας εάν χαθεί ή κλαπεί. Τόσο το Android όσο και το iOS προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και καθιστά γρήγορα τη συσκευή σας άχρηστη εάν κάποιος καταφέρει να μπει σε αυτήν. Σημαίνει επίσης ότι η πώλησή του δεν θα τους ωφελήσει, καθώς η συσκευή δεν μπορεί εύκολα να σκουπιστεί. Αν όλοι το έκαναν αυτό, θα αποθάρρυνε τους ανθρώπους να το επιχειρήσουν εξαρχής.
 2. Επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας: Εάν η συσκευή σας χαθεί ή κλαπεί, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας ή τον πάροχο υπηρεσιών του ψηφιακού πορτοφολιού σας για να αποτρέψετε μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές. Αν και είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε πρώτα με την τράπεζα, δεν είναι επίσης κακή ιδέα να αφαιρέσετε τυχόν κάρτες που είναι συνδεδεμένες σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να είστε διπλά ασφαλείς.
Διαβάστε περισσότερα  Φυτά σίτισης με τα χέρια

Ταξιδέψτε έξυπνα με εφεδρικούς τρόπους πληρωμής

Αν και οι πληρωμές μέσω κινητού είναι βολικές, έχετε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας. Έχουμε πάντα μια μικρή ποσότητα τοπικού νομίσματος και μια πιστωτική κάρτα έκτακτης ανάγκης που είναι αποθηκευμένη χωριστά από τις κινητές συσκευές μας. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα μείνουμε αιχμάλωτοι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής συσκευής ή τεχνικών προβλημάτων με την εφαρμογή πληρωμής για κινητά.

Ταξιδεύουμε πάντα με λίγα χρήματα έκτακτης ανάγκης (τόσο σε τοπικό νόμισμα όσο και σε USD) για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έχουμε αποκλειστεί από τις πιστωτικές κάρτες και έχουμε δει ολόκληρες υποδομές ΑΤΜ να καταρρέουν σε ορισμένες πόλεις για μια μέρα τη φορά.

Έχετε αρκετά μαζί σας για να πάρετε ένα ταξί όπου πρέπει να πάτε, ένα απλό γεύμα και ακόμη και ένα μέρος για να κοιμηθείτε για τη νύχτα, αν μετακινείστε από τη μια τοποθεσία στην άλλη. Η μεταφορά πολλών είναι απλώς ένας κίνδυνος για την ασφάλεια, οπότε μην το παρακάνετε.

Μινιμαλιστικό λεπτό πορτοφόλι JooJoobs μπροστά
Μινιμαλιστικό λεπτό πορτοφόλι JooJoobs

Μένοντας ενημερωμένοι και ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες απειλές ασφαλείας και ενημερώσεις στον κόσμο των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε τεχνολογικά ιστολόγια, κέντρα εθνικής ασφάλειας, εγγραφείτε σε ενημερωτικά δελτία από την τράπεζά σας ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και συμμετέχετε σε διαδικτυακά φόρουμ αφιερωμένα στην ψηφιακή ασφάλεια. Όπως λέει η παλιά παροιμία, τόσο περισσότερα ξέρεις…

Μια τελευταία λέξη για την ασφάλεια πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ ταξιδεύετε

Οι πληρωμές μέσω κινητού μπορούν να κάνουν τα ταξίδια παιχνιδάκια αυτές τις μέρες, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση όσον αφορά την ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα  6 Κορυφαίες συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών σε Rockwool

Συμμορφώνοντας τις περισσότερες από αυτές τις συμβουλές ασφάλειας για κινητά, μπορείτε να απολαύσετε την ευκολία των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική σας ασφάλεια.

Θυμηθείτε, το κλειδί για ασφαλείς πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ ταξιδεύετε έγκειται στην προετοιμασία, την ενημέρωση και την επίγνωση των πιθανών κινδύνων. Ασφαλή ταξίδια και χαρούμενες δαπάνες!