Ο οδηγός χωρίς αποτυχία βλάστησης σπόρων

Ο οδηγός χωρίς αποτυχία βλάστησης σπόρων

Είτε σχεδιάζετε την καλοκαιρινή σας περίοδο καλλιέργειας είτε υδροπονικά σε εσωτερικούς χώρους. Ο Ιανουάριος και μετά είναι μια εξαιρετική περίοδος για να περάσετε τους σπόρους σας να βλαστήσουν και να ξεκινήσετε με πολλαπλασιαστές. Για παράδειγμα, η έναρξη των σπόρων ντομάτας και τσίλι τον Ιανουάριο τους δίνει άφθονο χρόνο για πρώιμη βλαστική ανάπτυξη πριν τη μεταφύτευση έξω την άνοιξη.

Ένας ειδικός πολλαπλασιαστής και φώτα ανάπτυξης σάς επιτρέπει να ελέγχετε το περιβάλλον των φυτών σας.

Η σειρά πολλαπλασιαστών UpYouGrow είναι ιδανική για τη δουλειά. Η χρήση μιας επέκτασης ύψους με το καπάκι του πολλαπλασιαστή σας σημαίνει ότι μπορείτε να μεγαλώσετε τα φυτά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το να κοιτάζετε νωρίτερα το χρόνο μια εξαιρετική επιλογή.

Ξεκινώντας νωρίς σημαίνει ότι μπορείτε να αναπτύξετε μεγαλύτερα, πιο εύρωστα φυτά που αποδίδουν νωρίτερα. Τα πολλαπλασιαζόμενα φυτά είναι επίσης πιο πιθανό να ξεπεράσουν τα φυτά που βλάστησαν φυσικά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αρκετός χώρος για να κατοικήσετε τον πολλαπλασιαστή.

Ο παρακάτω οδηγός θα καλύψει τα υπόλοιπα για εσάς.

Τι είναι η βλάστηση και τι χρειάζονται οι σπόροι για να βλαστήσουν;

Η βλάστηση είναι το πρώτο στάδιο της ζωής ενός φυτού, καθώς φυτρώνει από το σκληρό επίστρωμα των σπόρων του. Η βλάστηση των σπόρων εξαρτάται από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας
 • Έκθεση στο νερό
 • Έκθεση και πρόσβαση στο οξυγόνο
 • Διαθέσιμο φως

Ωστόσο, δεν είναι ένας κανόνας για όλους. Διαφορετικά φυτά απαιτούν διαφορετικές μεταβλητές για επιτυχή βλάστηση. Αυτό συχνά εξαρτάται από την ποικιλία των σπόρων και τις συνθήκες του φυσικού οικοτόπου αυτού του φυτού.

Η θερμοκρασία και η υγρασία είναι δύο από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που εμπλέκονται στη βλάστηση ενός σπόρου. Για να διασφαλίσετε ότι αυτές οι ανάγκες ικανοποιούνται, πολλά κομμάτια εξοπλισμού είναι διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν. Θερμαινόμενοι πολλαπλασιαστές ή θερμαινόμενα χαλάκια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του διανομέα σας θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Η χρήση ενός αποκλειστικού κομπόστ σπόρων, όπως το Carbon Gold Biochar Seed Compost, θα σας βοηθήσει χωρίς τέλος.

Εικόνα του Biochar Seed Compost, ιδανικό για να βλασταίνουν σπόρους

Το μοναδικό, οργανικό μείγμα του Carbon Gold Biochar Seed Compost κάνει τους σπόρους σας να ξεκινήσουν το καλύτερο δυνατό. Το Biochar είναι εμπλουτισμένο με βασικά μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες, συμπεριλαμβανομένου του Μυκηλίου, τα οποία είναι γνωστό ότι προάγουν την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών των φυταρίων.

Διαβάστε περισσότερα  Φυτά σίτισης με τα χέρια

Ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία που απαιτείται για τη βλάστηση των σπόρων;

Οι σπόροι (ακόμη και μέσα στο ίδιο είδος) θα βλαστήσουν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Τα περισσότερα ετήσια λαχανικά έχουν εύρος βλάστησης 24-32 C. Ωστόσο, ορισμένα είδη όπως τα ραπανάκια ή το σπανάκι μπορούν να βλαστήσουν σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες (4C).

Συμβουλές για τη βλάστηση για σπόρους που είναι δύσκολο να ξεκινήσουν;

Οι σπόροι που είναι δύσκολο να βλαστήσουν έχουν συχνά ένα τραχύ στρώμα σπόρων που δεν χωρίζεται εύκολα.

Οι τρεις βασικές μέθοδοι για την «ενθάρρυνση» των σπόρων που είναι δύσκολο να ξεκινήσουν να αναπτυχθούν είναι:

 • Αμυχή είναι να σημαδέψετε ή να γρατσουνίσετε ή να τρυπήσετε το σκληρό τρίχωμα του σπόρου.
 • Στρωμάτωση είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Μούσκευμα ενυδατώνει τους σπόρους με πιο σκληρές επικαλύψεις σπόρων.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ο σπόρος χρειάζεται απολέπιση, μουλιάστε τον σπόρο σε νερό όλη τη νύχτα. Δεν χρειάζεται να σκαρφιστείτε, αν φουσκώσει.

Συνήθη λάθη που γίνονται κατά την καλλιέργεια σπόρων σε εσωτερικούς χώρους

Επαρκές φως

Χρησιμοποιείτε μόνο φώτα ανάπτυξης που έχουν σχεδιαστεί ρητά για φυτά. Στην ιδανική περίπτωση, κρατήστε τα φώτα περίπου 2 έως 3 ίντσες μακριά από τους σπόρους. Όταν εμφανιστούν για πρώτη φορά τα σπορόφυτά σας, κρατήστε τα φώτα αναμμένα για 12 έως 16 ώρες την ημέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο για να τα ενεργοποιείτε και να τα απενεργοποιείτε αυτόματα.

Πάρα πολύ ή πολύ λίγο νερό

Το μέσο εκκίνησης των σπόρων πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι υγρό. Το πότισμα από το κάτω μέρος επιτρέπει στα σπορόφυτα να μουλιάσουν το νερό μέσα από τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας με μικρότερο κίνδυνο υπερβολικού ποτίσματος.

Διαβάστε περισσότερα  5 Οφέλη από τη χρήση δοχείων αέρα

Φύτευση σπόρων στο σωστό βάθος

Ο γενικός κανόνας κατά τη φύτευση των σπόρων είναι να τους θάβουμε δύο έως τρεις φορές πιο βαθιά από το πλάτος του σπόρου. Φυσικά, τα είδη ποικίλλουν, γι' αυτό ελέγχετε πάντα πρώτα.

Λανθασμένη θερμοκρασία

Οι περισσότεροι σπόροι πρέπει να διατηρούνται ζεστοί για να βλαστήσουν. Μόλις αναδυθεί ένα δενδρύλλιο, μπορεί να ανεχθεί τις κυμαινόμενες θερμοκρασίες, αλλά να διατηρήσει τα φυτά στην περιοχή 24C-32C.

Πόσες ώρες φωτός χρειάζονται οι σπόροι αφού βλαστήσουν;

Προσθέστε ένα φως ανάπτυξης μόλις εμφανιστεί οποιαδήποτε πράσινη βλάστηση. Αφήστε το φως αναμμένο για τουλάχιστον 18 ώρες τις πρώτες εβδομάδες. Τα νέα φύλλα χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Είναι ασφαλές να αφήνουμε ένα LED να ανάβει το φως για 18 ώρες την ημέρα;

Τα φώτα LED υψηλής ποιότητας είναι απίστευτα μεγάλης διάρκειας και μπορούν να αφεθούν 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Σε αντίθεση με άλλα φώτα, τα LED παράγουν ελάχιστες ποσότητες θερμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπερθερμανθούν. Όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ωστόσο, σε ορισμένα σενάρια, τα LED μπορεί να αποτύχουν, επομένως να λαμβάνετε πάντα προφυλάξεις ασφαλείας όταν μπορείτε.

Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους σε οποιαδήποτε εποχή;

Εάν καλλιεργείτε και εκτρέφετε φυτά σε εσωτερικούς χώρους, όπως βότανα ή μικροπράσινα, θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα σπέρνετε σπόρους όλο το χρόνο. Αυτό είναι εφ' όσον μπορείτε να παρέχετε φως, θερμότητα και υγρασία.

Εάν η μεταφύτευση γίνεται έξω, τότε οι χρόνοι σποράς ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό

Ως γενικός οδηγός:

 • Ανοιξη σπορά – τα πιο τρυφερά και ημίσκληρα λουλούδια και λαχανικά.
 • Καλοκαίρι σπορά – διετές λουλούδια, όπως αλεπούδες και ταχέως αναπτυσσόμενα λαχανικά σαλάτας.
 • Φθινόπωρο χειμώνας σπορά και νωρίς την άνοιξη σαλάτες και λαχανικά για φύτευση την άνοιξη.
 • Τέλη χειμώνα σπορά – τρυφερά και ημίσκληρα λουλούδια και λαχανικά που χρειάζονται μεγάλη καλλιεργητική περίοδο, όπως τα τσίλι.

Ποια είναι τα καλύτερα φώτα για την ανάπτυξη φυτών;

Τα φυτά που αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιούν όλο το φάσμα του ηλιακού φωτός. Ωστόσο, τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως, αναπτύσσονται καλύτερα κάτω από φώτα πλήρους φάσματος. Οι λαμπτήρες ανάπτυξης πλήρους φάσματος παράγουν μια ισορροπία ψυχρού και ζεστού φωτός που αναπαράγει το φυσικό ηλιακό φάσμα. Η διαφορά εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα φυτά σας. Για παράδειγμα, τα φυτά σας χρειάζονται λιγότερο έντονο φως κατά τον πολλαπλασιασμό από ό,τι όταν βρίσκονται στο Άνθος.

Διαβάστε περισσότερα  Οι 7 καλύτεροι προορισμοί διακοπών για τους λάτρεις της φύσης

Τα μοσχεύματα και τα σπορόφυτα χρειάζονται πολύ μπλε φως κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού. Το χρειάζονται και στο στάδιο Veg. Έχοντας αυτό υπόψη, η χρήση συγκεκριμένων φώτων διάδοσης θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Παραδείγματα κατάλληλων φώτων ανάπτυξης πολλαπλασιασμού

Τα ειδικά φώτα πολλαπλασιασμού LED, όπως τα LED του Streetlight είναι ιδανικά για τη δουλειά.

Streetlight LED Grow Lights

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες φθορισμού Lightwave T5 χαμηλής έντασης για διάδοση μετά τη βλάστηση. Οι φθορίζοντες εκπέμπουν φως κυρίως στο ψυχρό μπλε φάσμα, καθιστώντας τους ιδανικούς για πρώιμη ανάπτυξη. Παρέχουν μέτρια επίπεδα φωτός για πρώιμη ανάπτυξη χωρίς άγχος, τέντωμα ή υπερθέρμανση των φυτών σας.

Φωτιστικά φθορισμού Lightwave T5

Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να χρησιμοποιώ το Grow Light;

Η ποσότητα φωτός που χρειάζεστε για να παρέχετε στα φυτά σας εξαρτάται από το στάδιο του κύκλου ζωής. Για παράδειγμα, οι ακόλουθες κουκκίδες δείχνουν τι σημαίνει αυτό.

Στάδια Πολλαπλασιασμού και Βλάστησης

Κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού και της βλάστησης, ο κύκλος φωτός πρέπει να είναι:

 • 18ωρο ανοιχτό και 6ωρο ρεπό.

Στάδιο ανθοφορίας

Στο στάδιο Ανθοφορίας, ο κύκλος φωτός θα πρέπει να είναι:

 • 12ωρο ανοιχτό και 12ωρο κλειστό.

Μετά τη Βλάστηση: Πώς προετοιμάζετε τα σπορόφυτα πριν τη μεταφύτευση;

Είναι καλύτερο να προετοιμάσετε τα σπορόφυτά σας για μεταφύτευση «σκληρύνοντάς τα». Έτσι, θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα κάνοντας αυτό σταδιακά.

Αυτό σημαίνει απαλή προετοιμασία των σπορόφυτων για το ύπαιθρο εκθέτοντάς τα αργά στα στοιχεία. Όταν τα φυτά σας είναι έτοιμα, τις επόμενες 6-10 ημέρες, θα αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο που περνάει το σπορόφυτό σας έξω.