Διατομή του ριζικού συστήματος ενός φυτού που αναπτύσσεται σε κύβο Rockwool

6 Κορυφαίες συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών σε Rockwool

Η καλλιέργεια φυτών στο Rockwool είναι μια εξαιρετική ιδέα. Ο πετροβάμβακας είναι ένα ελαφρύ υπόστρωμα υδροπονικής ανάπτυξης. Κατασκευάζεται από την περιδίνηση λιωμένου, θρυμματισμένου βασαλτικού βράχου σε λεπτές ίνες. Το τελικό προϊόν είναι μια πυκνή μάζα από λεπτές, αλληλένδετες ίνες.

Η πυκνότητα στο εσωτερικό του Rockwool του δίνει εξαιρετικές ιδιότητες συγκράτησης υγρασίας και αερισμού. Η μοναδική κλίση υγρασίας από την κορυφή μέχρι τη βάση δίνει στο φυτό σας πρόσβαση στο θρεπτικό διάλυμα και το οξυγόνο. Η καλλιέργεια φυτών σε Rockwool έχει πολλά οφέλη και είναι πολύ ευέλικτη μεταξύ των συστημάτων.

Διατομή του ριζικού συστήματος ενός φυτού που αναπτύσσεται σε κύβο Rockwool

Η καλλιέργεια φυτών σε Rockwool είναι μια κοινή μέθοδος καλλιέργειας, που χρησιμοποιείται ευρέως στην εμπορική κηπουρική για την παραγωγή καλλιεργειών. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές χρησιμοποιούν το Rockwool για την καλλιέργεια φυτών όπως: ντομάτες, πεπόνια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, βότανα και κομμένα άνθη. Οι χομπίστες υδροπονικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν το Rockwool για να επωφεληθούν από τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά της ριζικής ζώνης του Rockwool.

Τα προϊόντα Rockwool παράγονται για διαφορετικές εφαρμογές. Ο πετροβάμβακας διατίθεται ως: κύβοι, μπλοκ, πλάκες καλλιέργειας και άλλα κοκκώδη προϊόντα.

Οφέλη από την καλλιέργεια φυτών σε Rockwool

Κατακράτηση υγρασίας και κλίση υγρασίας

Ο πετροβάμβακας συγκρατεί εξαιρετικά την υγρασία και στραγγίζει καλά. Μετά την άρδευση και την επακόλουθη αποστράγγιση, ένα τυπικό προϊόν Rockwool θα περιέχει περίπου 15% χώρο πόρων αέρα και 5% ίνες Rockwool. Τα φυτά στο Rockwool μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στο νερό, ακόμη και όταν έχουν στεγνώσει, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία έως και 20-30%.

Μεγάλες ιδιότητες αερισμού

Το Rockwool έχει μια μοναδική φυσική κλίση υγρασίας μεταξύ της επάνω και της κάτω πλευράς. Παρέχει εξαιρετικές ιδιότητες αερισμού, με ισορροπία νερού και αέρα για το ριζικό σύστημα του φυτού σας. Η καλλιέργεια φυτών σε Rockwool τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε νερό και θρεπτικά συστατικά και να λαμβάνουν άφθονο οξυγόνο.

Διαβάστε περισσότερα  5 Οφέλη από τη χρήση δοχείων αέρα

Η βάση του Rockwool μπορεί να κορεστεί πλήρως μετά το πότισμα. Τα ανώτερα στρώματα του Rockwool είναι συχνά πιο ξηρά και καλά αεριζόμενα, γεμάτα οξυγόνο για την πρόσληψη και την αναπνοή από τις ρίζες.

Καλλιέργεια φυτών σε Το Rockwool είναι ευέλικτο

Ο πετροβάμβακας διατίθεται σε πλάκες ή κύβους, σε διάφορα μεγέθη. Διασπάται εύκολα, αν χρειαστεί να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις. Υπάρχει μια ποικιλία από ελαφρώς διαφορετικά προϊόντα Rockwool διαθέσιμα που προσφέρουν διαφορετικά οφέλη για διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των φυτών.

Το Rockwool είναι στιβαρό

Το υπόστρωμα πετροβάμβακα δεν θα υποβαθμιστεί και δεν θα σπάσει κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης σας. Θα παραμείνει ισχυρό και θα συνεχίσει να συγκρατεί αποτελεσματικά το νερό. Αυτό το καθιστά ιδανικό για χρήση με υδροπονικά συστήματα, καθώς τα υλικά που αποσυντίθενται μπορούν να φράξουν τις αντλίες και τα φίλτρα, προκαλώντας προβλήματα.

6 Κορυφαίες συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών σε Rockwool

1. Προ-εμποτίστε το Rockwool σας

Πριν τοποθετήσετε το φυτό σας σε Rockwool, βυθίστε τον πετροβάμβακα σε ένα θρεπτικό διάλυμα ρυθμισμένο σε pH 5,5 μέχρι να σταματήσει να αναβράζει. Αυτό επιτρέπει στο θρεπτικό διάλυμα να διεισδύσει σε όλους τους μικροσκοπικούς πόρους του Rockwool, έτοιμο για πρόσβαση στο φυτό σας.

Ο χρόνος βύθισης θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του μπλοκ ή του κύβου που χρησιμοποιείτε. Μπορεί να χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για μικροσκοπικά βύσματα σπόρων έως αρκετά λεπτά για τα μεγαλύτερα προϊόντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες καλλιεργητές στάζουν υγρασία σε μεγαλύτερα τεμάχια για 24+ ώρες.

Αφήνετε πάντα το Rockwool σας να στραγγίζει ελεύθερα μέχρι να μην τρέχει άλλο νερό. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να γεμίζει φυσικά τους μεγαλύτερους πόρους, βοηθώντας στην επίτευξη της τέλειας ισορροπίας μεταξύ αέρα και νερού στο μέσο.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να παραμείνετε ασφαλείς χρησιμοποιώντας το δημόσιο Wi-Fi
Σπορόφυτα σε κύβους Rockwool

2. Κρατήστε το Wrap On Rockwool Cubes

Τα περισσότερα προϊόντα Rockwool έρχονται τυλιγμένα σε πλαστικό φύλλο. Η λειτουργία του φύλλου είναι ίδια με τα τοιχώματα μιας κατσαρόλας. Λειτουργεί για να κρατά το φως έξω και τις ρίζες μέσα. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της ανάπτυξης φυκιών, τα οποία αν και δυσάρεστα στην εμφάνιση, είναι σχετικά αβλαβή. Σε ορισμένες πλάκες Rockwool, θα διαπιστώσετε ότι το περιτύλιγμα καλύπτει πλήρως το προϊόν. Αυτό γίνεται για να βοηθήσει στην αρχική διαδικασία προ-εμποτισμού.

Οι περισσότερες πλάκες δεν χωράνε σε κουβάδες ή μπανιέρες. Το θρεπτικό διάλυμα γεμίζει το περιτύλιγμα σαν σακούλα, μέχρι να κορεστεί η πλάκα. Μετά το μούλιασμα, θα πρέπει να κόψετε μια σχισμή αποστράγγισης στο τύλιγμα για να αφήσετε την περίσσεια να στραγγίσει.

Cultilen Πλάκες από πετροβάμβακα

3. Επιτρέψτε την επαρκή απορροή

Τα φυτά προσλαμβάνουν νερό με υψηλότερο ρυθμό από τα θρεπτικά συστατικά, επομένως θα πρέπει να περιμένετε κάποια αύξηση στη συγκέντρωση των αλάτων λιπασμάτων στο μέσο μεταξύ του ποτίσματος. Τα φυτά δεν απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διατροφικές ανισορροπίες και να τροποποιήσει το pH του θρεπτικού διαλύματος με την πάροδο του χρόνου.

Όταν ποτίζετε και επιτυγχάνετε τον συνιστώμενο ρυθμό απορροής, το νερό θα σπρώξει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά προς τα κάτω και έξω από το Rockwool και θα τα αντικαταστήσει με φρέσκα θρεπτικά συστατικά. Εάν αποτρέψετε την επαρκή αποστράγγιση του Rockwool, τα αχρησιμοποίητα θρεπτικά συστατικά θα συσσωρευτούν στο μέσο. Τα υπερβολικά πολλά θρεπτικά άλατα, που συσσωρεύονται στα μέσα μπορεί να είναι κακό για τα φυτά σας.

4. Μην υπερβράζετε το Rockwool

Θα πρέπει να αφήνετε 15-30% απορροή μετά από κάθε τροφή, προκειμένου να διατηρηθούν οι βέλτιστες διατροφικές συνθήκες στη ζώνη της ρίζας. Κάτι περισσότερο από αυτό και κινδυνεύετε από υπερβολικό πότισμα που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη φυκιών.

Διαβάστε περισσότερα  Υδροπονία κρύου καιρού

Ο πετροβάμβακας μπορεί να επιτύχει μια πολύ ξηρή κατάσταση πριν το φυτό αφυδατωθεί. Το φυτό θα μπορούσε πραγματικά να ανατραπεί επειδή το μπλοκ είναι πολύ ελαφρύ πριν χρειαστεί να ποτίσετε ξανά.

5. Ο πετροβάμβακας έχει κλίση υγρασίας!

Η φυσική κλίση υγρασίας του Rockwool είναι σημαντική. Αυτό είναι που το κάνει εξαιρετικό υπόστρωμα. Του επιτρέπει να κορεστεί στο κάτω μέρος και να παρέχει πρόσβαση σε θύλακες αέρα προς την κορυφή της πλάκας/κύβου. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι το Rockwool είναι πολύ στεγνό στην επιφάνεια, επομένως μπορεί να τείνει να το ποτίζει υπερβολικά.

Μην κορεστείτε το Rockwool από πάνω προς τα κάτω, σαν σφουγγάρι. Για να το κάνετε σωστά, θα πρέπει να αφήσετε το Rockwool να αποστραγγίσει εντελώς την περίσσεια του θρεπτικού διαλύματος. Καθώς το θρεπτικό συστατικό αποστραγγίζεται υπό την επίδραση της βαρύτητας, φρέσκος αέρας γεμάτος με οξυγόνο εισέρχεται στα ανώτερα στρώματα, παρέχοντας στις ρίζες φρέσκο ​​οξυγόνο.

Φυτό που αναπτύσσεται σε έναν κύβο Rockwool που μεταφυτεύεται με ένα χέρι με γάντι

6. Επαναχρησιμοποιήστε το Rockwool σας

Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε το Rockwool ή να το τεμαχίσετε και να το κομποστοποιήσετε. Είναι κατασκευασμένο από θρυμματισμένο βασάλτη. Ο βασάλτης είναι βράχος. Ο θρυμματισμένος βράχος αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε μείγμα γλάστρας. Μην επαναχρησιμοποιείτε το Rockwool για να ξεκινήσετε φυτά ή μην καλλιεργείτε επανειλημμένα τις ίδιες καλλιέργειες εναλλάξ.

Εάν έχετε προβλήματα με παλιές ρίζες που παραμένουν στο Rockwool, δοκιμάστε να τις αντιμετωπίσετε με ένα ενζυμικό διάλυμα, όπως το GrowDog Exotic Enzymes, το οποίο λειτουργεί για να διασπάσει τις παλιές ρίζες.