Creative Vegetable Gardener: Yellow Perennial Flowers: Bring Sunshine στην αυλή σας

κίτρινη χρυσή ράβδος

Η ζωή στη Ζώνη 5α επηρεάζει την επιθυμία ενός κηπουρού να παρατείνει τη σεζόν. Από τη βλάστηση των πρώτων βολβών την άνοιξη μέχρι τη μάχη κατά του πρώτου παγετού το φθινόπωρο (με μια αυλή γεμάτη παπλώματα και σεντόνια που προστατεύουν τα ετήσια λουλούδια), ο στόχος είναι να διατηρήσετε το floral show όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στον κήπο με τα λουλούδια μου, τα κίτρινα πολυετή λουλούδια αποτελούν το φόντο για το χρώμα της εποχής. Η ικανότητά τους να συμπληρώνουν έντονα χρώματα όπως το μωβ ή να αναδεικνύουν τη θερμότητα σε πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, τους δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ως κηπουρός με μεγάλο λαχανόκηπο για περιποίηση, μου αρέσει να διατηρώ τους πολυετείς κήπους μου απλούς και χαμηλής συντήρησης, καθώς επίσης και να γεμίζουν με χρώμα και υφή.

Με τα χρόνια, αγόρασα και φύτεψα μια πληθώρα διαφορετικών πολυετών φυτών. Πολλά από αυτά είχαν πολύ υψηλή συντήρηση ή δεν επιβίωσαν στις συνθήκες στον κήπο μου.

Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι τα αγαπημένα μου κίτρινα πολυετή λουλούδια για να προσθέσω μια επιπλέον ηλιοφάνεια στα παρτέρια σας την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Κίτρινα πολυετή λουλούδια για χρώμα που διαρκεί

ΑΝΟΙΞΗ

Το βάρος της επίδρασης του χειμώνα στις ψυχρές, πράσινες στερημένες καρδιές μας μπορεί να μετρηθεί με τον ενθουσιασμό για τους ανοιξιάτικους λαμπτήρες.

Όταν σχεδιάζετε για μια σεζόν γεμάτη χρώματα, μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα σας πολλούς ανοιξιάτικους λαμπτήρες. Η Brent and Becky's Bulbs, μια οικογενειακή εταιρεία στη Βιρτζίνια, διαθέτει μια εντυπωσιακή επιλογή λαμπτήρων. Έχω κάνει πολλές παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας τους για φθινοπωρινή φύτευση όλα αυτά τα χρόνια.

(Δεν τους ξέρω και δεν υποστηρίζουν αυτήν την ανάρτηση, απλώς πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική εταιρεία.)

Φυτέψτε τους ανοιξιάτικους βολβούς στον ήλιο για να ενθαρρύνετε την άφθονη ανθοφορία και τα δυνατά φυτά. Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μου:

κίτρινοι πολυετείς βολβοί

Κρόκος
Ένα λουλούδι κρόκου θα κρυβόταν εύκολα σε έναν κήπο γεμάτο με θαμνώδη και λιγνά πολυετή φυτά, αλλά επειδή είναι από τους πρώτους στη σκηνή, οι κρόκοι ουρλιάζουν «Κοίτα με!».

Έχω ένα κομμάτι κρόκους που μεγαλώνει ακριβώς δίπλα στην εξώπορτά μου. Ο πρώιμος ανοιξιάτικος ήλιος αντανακλάται από τα θεμέλια του σπιτιού και το άλμα αρχίζει να φυτρώνει και να ανθίζει, δίνοντάς μου τα πρώτα μου ζεστά ανοιξιάτικα λουλούδια της χρονιάς.

Τα άνθη του κρόκου έρχονται σε λευκό, κίτρινο και μοβ. Συνήθως αγοράζω ένα πακέτο ποικιλίας που έχει και τα τρία χρώματα γιατί μου αρέσει ο τρόπος που συμπληρώνουν το ένα το άλλο όταν φυτεύονται μαζί.

Μείγμα Ειδών Ανοιξιάτικου Κρόκου

λαμπτήρας ελατηρίου

Φωτογραφία από Κρις Λίνετ επί Ξεβιδώστε

Νάρκισσοι
Ο κρόκος ξεκινά την παράσταση νωρίς στη σεζόν και ο νάρκισσος μαζεύει ακριβώς όταν ο κρόκος βγαίνει από τη σκηνή. Λατρεύω την εμφάνιση των ανοιξιάτικων χλοοτάπητων με τους νάρκισσους να φυτρώνουν στο γκαζόν. Δημιουργούν ένα εφέ λιβαδιού με το φύλλωμα του ασφόδελου να αναμιγνύεται με το ψηλό γρασίδι.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες ασφόδελου στον κόσμο για τη φύτευσή σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε εάν υπάρχουν πρώιμοι, μεσαίοι και όψιμοι τύποι ανθοφορίας. Πάντα αγοράζω πολλά από το καθένα για να παρατείνω τον χρόνο ανθοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα  Ανακαλύψτε την Maya eSIM: Η αποκλειστική μας σε βάθος κριτική

Τα αγαπημένα του Μπρεντ και του Μπέκυ από Νάρκισσους

κόκκινες και κίτρινες τουλίπες

Τουλίπες
Τι θα ήταν η άνοιξη χωρίς την τουλίπα; Σκεφτείτε τα αμέτρητα φεστιβάλ τουλίπας σε όλο τον κόσμο και τις απίστευτες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί αυτό το λουλούδι.

Η φύτευση των βολβών τουλίπας μπορεί να έχει μια αίσθηση χρώματος με αριθμούς όταν φυτεύονται το φθινόπωρο. Αν δείτε τι θα συμβεί την επόμενη άνοιξη, μπορείτε να επιβεβαιώσετε την ικανότητα φύτευσης ή την ανάγκη σας να παραγγείλετε περισσότερους βολβούς. Δεν μπορείς ποτέ να έχεις πάρα πολλά.

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στα Brent and Becky's Bulbs είναι ότι έχουν πιο μοναδικές ποικιλίες από τα τοπικά φυτώρια και τα μεγάλα καταστήματα.

Μπάνια Λούκα ήταν μια αγαπημένη κίτρινη τουλίπα με κόκκινες ρίγες.

όψιμη τουλίπα είναι μια λεπτή, μοναδική τουλίπα

έντονο κίτρινο τουλίπα

Ίρις
Η Ίρις, τεχνικά ένα ρίζωμα, φέρνει χρώμα και υφή στα πολυετή κρεβάτια κήπων αργά την άνοιξη. Τα φύλλα με μακριά λεπίδα προσφέρουν μεγάλη αντίθεση με το θαμνώδες φύλλωμα και τα λουλούδια έχουν μια λεπτή ομορφιά που είναι μοναδική.

Όταν η κίτρινη ίριδα ανθίζει στον κήπο μου, συχνά χρονομετρούν τα άνθη τους για να συνοδεύσουν το μωβ άλλιουμ, κάτι που δημιουργεί μια δραματική γροθιά.

Η ίριδα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε σε ύψος από 8-38 ίντσες ύψος. Προτιμώ τις ψηλότερες ποικιλίες που γεμίζουν γρήγορα τις περιοχές την άνοιξη, αλλά μπορούν να κοπούν το καλοκαίρι για να κάνουν χώρο για αργότερα ανθισμένα.

Με κίτρινους πολυετείς βολβούς όπως τουλίπες, κρόκος, νάρκισσους και ίριδα ζωντανεύει το γκριζοπράσινο χειμερινό τοπίο την άνοιξη.

Ανοιξιάτικα πολυετή λουλούδια

Οι πολυετείς κήποι χρειάζονται λίγο χρόνο για να φτάσουν στην ταχύτητα. Το πρώιμο ανοιξιάτικο φύλλωμα είναι συμπαγές και τακτοποιημένο, δίνοντας στον πρώιμο κήπο μια διαχειριζόμενη και οργανωμένη εμφάνιση.

Τελικά, καθώς η άνοιξη γίνεται καλοκαίρι, επικρατεί χάος. Το να έχεις ένα φυτό που γεμίζει έναν χώρο είναι υπέροχο, αλλά το να έχεις ένα φυτό που καταλαμβάνει έναν χώρο μπορεί να γίνει μάχη. Αυτή είναι μια λεπτή γραμμή για να περπατήσετε στον πολυετή κήπο.

Αυτή η λίστα με κίτρινα πολυετή λουλούδια είναι όλα τα καλύτερα σε ηλιόλουστους κήπους.

κίτρινο πολυετές yarrow

Μυριόφυλλο
Φεγγαρόχορτο κίτρινο, Αχιλλέα χ Το «Moonshine», είναι ένα εξαιρετικό ανοιξιάτικο πολυετές που μπορεί να γεμίσει μια περιοχή με οπτικά ενδιαφέρον ασημένιο φύλλωμα και παράγει λουλούδια που λατρεύουν οι μέλισσες και τα έντομα.

Έχω φυτέψει το Moonshine Yarrow δίπλα στο May Night Salvia, Σάλβια Συλβέστρις, και εκτίμησε το αντίθετο φύλλωμα και το συμπληρωματικό μωβ χρώμα.

Το Moonshine Yarrow τείνει να παραμένει σε μια τακτοποιημένη μορφή συστάδας και δεν εξαπλώνεται επιθετικά με σπόρους ή ρίζες.

κίτρινο άγριο λουλακί

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Κήποι White Oak Gardens

Κίτρινο άγριο λουλακί
Κίτρινο άγριο λουλακί, βάφοντας βάπτιση, είναι ένα άλλο κίτρινο πολυετές λουλούδι σε σχήμα συσσωματώματος που μπορεί να γεμίσει έναν χώρο τόσο με ελκυστικό φύλλωμα όσο και με λουλούδια. Ένα εγγενές φυτό στα μεσοδυτικά, προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και χώρο για να αναπτυχθεί.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να στήσετε μια σκηνή ανάπτυξης πολλαπλασιασμού

Όταν του δοθεί η ευκαιρία να εγκατασταθεί, θα μεγαλώσει περισσότερο σαν θαμνώδης με βαθιές ρίζες λιβάδι. Προγραμματίστε εκ των προτέρων όταν τοποθετείτε αυτό το φυτό, δεν μεταφυτεύεται καλά και μπορεί να ξεπεράσει έναν μικρότερο χώρο δεδομένου χρόνου.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Όταν ο πολυετής κήπος αρχίζει να αποκτά δυναμική στις αρχές του καλοκαιριού, ο λαχανόκηπος απέχει ακόμα πολύ από τη δόξα του στα τέλη Αυγούστου.

Έχοντας εντυπωσιακό κίτρινο φύλλωμα στα παρτέρια μπορεί να κάνει καλή αντίθεση με τα ετήσια λαχανικά. Παιώνια λουλούδια τραβούν πολλά ωφέλιμα έντομα και επικονιαστές στην μπροστινή αυλή, κάτι που ωφελεί τον λαχανόκηπο.

κίτρινη απεικόνιση του coreopsis

Φυτό και άνθος
Φεγγάρι coreopsis, Coreopsis verticillata είναι ένα συμπαγές κίτρινο λουλούδι με δαντελωτό φύλλωμα που βοηθά το φυτό να εκτελέσει διπλή λειτουργία, παρέχοντας χρώμα και υφή στον κήπο σας. Έχει χαμηλό ανάστημα, οπότε αν το φυτέψετε κοντά στο μπροστινό άκρο των κρεβατιών σας θα το εμποδίσετε να θαφτεί από ψηλότερα, πιο θαμνώδη φυτά.

Το πολυετές παρτέρι μου κοντά στο δρόμο είναι συχνά θαμμένο το χειμώνα με χιονοστιβάδες. Η τράπεζα χιονιού αργής απόψυξης αποδείχθηκε πολύ υγρή και βαριά για αυτό το φυτό. Προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα, πιο ξηρά εδάφη στα κρεβάτια κοντά στο σπίτι.

μαυρομάτικα Σούζαν στον κήπο

Rudbeckia
Έχω δοκιμάσει πολλά ετήσια και πολυετή ρουνμπέκια όλα αυτά τα χρόνια γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα μου λουλούδια. Πολλά από αυτά δεν επιστρέφουν για δεύτερο χρόνο, ακόμα κι αν χαρακτηρίζονται ως πολυετή, και μερικά από αυτά είναι νταήδες και τα αναλαμβάνουν.

Ο μικρός Ερρίκος, Rudbeckia subtomentosa, δεν είναι κανένα από αυτά τα πράγματα! Συμπεριφέρεται καλά και ανθίζει χαρούμενα για πολλές εβδομάδες, με ευχαριστεί κάθε φορά που τα προσπερνώ.

Σύνορα Stella D'oro Daylily

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του American Meadows

Daylily
Stella D'Oro Daylily, Hemerocallis “Golden Stella”, είναι ένα από εκείνα τα φυτά που κερδίζουν το βραβείο σταθερού ερμηνευτή. Είναι πιο εκλεπτυσμένο από τα κρινάκια που φαίνονται δίπλα σε αγροτικούς δρόμους, περισσότερο χρυσό και λιγότερο πορτοκαλί, με μεγάλους χρόνους άνθισης και συμπαγές σχήμα που είναι περίπου 2' ύψος και 2' πλάτος.

Παρόμοια με τα προηγούμενα φυτά της λίστας, το Stella D' Oro έχει διακοσμητικό φύλλωμα που διατηρεί μια συμπαγή μορφή και πραγματικά λάμπει όταν φυτεύεται σε μια μεγάλη συστάδα ή ομάδα.

κίτρινα καλοκαιρινά πολυετή λουλούδια

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Φυτώριο λιβάδι

Κωνοφόρα
Το Purple Coneflower μπορεί να βρεθεί παντού στα λιβάδια και στους οικιακούς κήπους της Midwest, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου. Για μια διαφορετική αντίληψη αυτού του δημοφιλούς λουλουδιού, δοκιμάστε να φυτέψετε το κίτρινο κωνοφόρα, Ratibida Pinnata. Είναι ένα αυτοφυές πολυετές φυτό που βρίσκεται επίσης στα ανοιχτά λιβάδια και τις σαβάνες βελανιδιάς των Μεσοδυτικών.

Οι επικονιαστές έλκονται από τα κροστά κεφάλια των λουλουδιών και τα κεφάλια των πράσινων σπόρων ωριμάζουν σε καφέ και παρέχουν τροφή στα ωδικά πτηνά στα τέλη της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα  CO2 στο Your Grow Room

Ένα ψηλό λεπτό φυτό, το κίτρινο κωνοφόρα ταιριάζει τέλεια σε λιγότερο επίσημους κήπους που μοιάζουν με λιβάδι. Τα τυχαία αναδυόμενα κεφάλια του ξεχωρίζουν ανάμεσα σε στρώματα φυλλώματος και λουλουδιών.

Σούζαν με κίτρινα καστανά μάτια

Φωτογραφία από Γκόρντον Τσάφιν επί Ξεβιδώστε

ΠΤΩΣΗ

Rudbeckia
Rudbeckia Brown Eyed Susan, Rudbeckia trilobaείναι ένα διετές φυτό λιβάδι που γεμίζει τον κήπο του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου με ζωηρά κίτρινα άνθη καλυμμένα με υπέροχα αντίθετα κεφάλια μαύρων σπόρων.

Η Brown Eyed Susan ήρθε με το σπίτι μου όταν το αγοράσαμε το 2014. Θα έβγαινε τυχαία γύρω από την αυλή και δίπλα στο γκαράζ. Αφού παρατήρησα χρόνο με το χρόνο πώς οι ανθίσεις σε αυτό το φυτό φαινόταν να διαρκούν για σχεδόν ένα μήνα, αποφάσισα να μεταφυτεύσω μερικά φυτά του πρώτου έτους στο πολυετές παρτέρι μου.

Το ανεπιτήδευτο φύλλωμα θα χαθεί μεταξύ των γειτόνων του στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά οι μωβ μίσχοι των λουλουδιών και τα κίτρινα λουλούδια σε αντίθεση και η κεφαλή του μαύρου σπόρου το κάνουν να είναι όμορφο σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον κήπου.

κίτρινο χρυσόβεργα πυροτεχνημάτων

Goldenrod
Goldenrod πυροτεχνημάτων, Solidago rugosa, είναι ένα λουλούδι στα τέλη του καλοκαιριού, στις αρχές του φθινοπώρου που ονομάζεται εύστοχα. Τα λουλούδια πέφτουν από το φυτό σαν ίχνη σπινθήρων από πυροτεχνική έκθεση της τέταρτης Ιουλίου.

Το φύλλωμα αναδύεται την άνοιξη με σκούρο πράσινο χρώμα και η μορφή του φυτού είναι μια σφιχτή συστάδα που τελικά θα εξαπλωθεί σε περίπου 3' έως 4'.

Τα στιβαρά στελέχη κρατούν αυτό το φυτό όρθιο και βοηθούν στην αποφυγή της πτύχωσης εάν αναπτυχθούν χωρίς γειτονική υποστήριξη φυτών με τη μορφή κλουβιών ή παρόμοιων ψηλών φυτών λιβάδι.

Αυτό το φύλλωμα μπορεί να γίνει λίγο επιθετικό εάν αφεθεί να αναπτυχθεί σε γειτονικά φυτά. Τα ριζώματα των πυροτεχνημάτων τύλιξαν τον δρόμο τους στην ίριδα που είχα αναπτυχθεί δίπλα της, οπότε η διατήρηση αυτού του φυτού στη θέση του μπορεί να απαιτεί αραίωση.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κήπο χωρίς κίτρινα πολυετή λουλούδια. Το κίτρινο είναι σύμβολο της ηλιοφάνειας, της ενέργειας, της χαράς και της ευτυχίας, που είναι επίσης λέξεις που θα χρησιμοποιούσα για να περιγράψω την πράξη της κηπουρικής. Αυτή τη σεζόν, αγκαλιάστε το κίτρινο χρώμα πασπαλίζοντάς το σε όλο τον κήπο σας την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο για να τονώσετε και να ζωντανέψετε το τοπίο του σπιτιού σας.

Πρόσθετοι πόροι για το πώς να σχεδιάσετε έναν κήπο με λουλούδια

Αν είστε σαν εμένα, μπορεί να έχετε πάντα ένα μεγάλο σωρό βιβλία κηπουρικής δίπλα στην αγαπημένη σας καρέκλα ανάγνωσης. Υπάρχουν τόσα πολλά καλά εκεί έξω που μερικές φορές είναι δύσκολο να διαλέξεις.

Οι παρακάτω τίτλοι είναι τα τέσσερα αγαπημένα μου βιβλία για το σχεδιασμό λουλουδιών.

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για περισσότερες πληροφορίες.

Ρίξτε μια ματιά στα άλλα προτεινόμενα εργαλεία κήπου, βιβλία, σπόρους, προμήθειες και άλλα Βιτρίνα Amazon.

Περισσότερα άρθρα για κήπους λουλουδιών:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ PINTEREST